Počast Obiliću našega vremena: Obeležena godišnjica pogibije potporučnika Leovca na Košarama

14.04.2024

16:53

0

Ulica u Pljevljima u kojoj živi porodica Leovac nosi ime Predraga Peđe Leovca

Počast Obiliću našega vremena: Obeležena godišnjica pogibije potporučnika Leovca na Košarama
Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas, u pljevaljskom selu Tikova u Crnoj Gori, venac na grob potporučnika Predraga Leovca, koji je poginuo tokom borbenih dejstava na Kosovu i Metohiji u borbi protiv albanskih terorista na današnji dan 1999. godine na Košarama.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, delegaciju je predvodio načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general doc. dr Mihailo Zogović, a činili su je sekretar Ministarstva odbrane pukovnik Nebojša Nikolić, Nikola Banjac i Mile Rosić iz kabineta ministra odbrane i potpredsednika Vlade, potporučnik Saša Radojević, zamenik komandira karaule Košare i saborac, i izaslanik odbrane Republike Srbije u Crnoj Gori potpukovnik Vladimir Tešić.

General Zogović preneo je porodici Leovac pozdrave ministra odbrane Miloša Vučevića i u njegovo ime uručio Zlatnu plaketu Ministarstva odbrane ocu heroja sa Košara, Milu, a bajonet sa posvetom bratu Pavlu.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

 

Obraćajući se okupljenima, general Zogović je rekao da danas odaju počast Obiliću našega vremena, potporučniku Predragu Peđi Leovcu.

"Junaku koji je svoj život prineo na oltar otadžbine i oltar slobode svoga naroda i stao u besmrtni stroj naših predaka, među najveće junake našega roda koji su vojevali za slobodu. On je podsetio da se pre 25 godina, na današnji dan, izvršavajući vojničku dužnost hrabro i čestito na Košarama, Peđa Leovac viteški borio i u toj borbi dao svoj život braneći ono što je najsvetije - svoj rod i zemlju svojih predaka", rekao je general Zogović.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

 

Vence kraj večne kuće heroja sa Košara položili su i članovi porodice Leovac, prijatelji i građani okupljeni u kulturnom centru „Predrag Peđa Leovac“ u Pljevljima, saborci i predstavnici opštine Pljevlja.

Saborci, okupljeni u udruženje boraca, uručili su oficirsku sablju porodici Leovac.

Porodica Leovac izrazila je zahvalnost svima koji neguju i čuvaju uspomenu na njihovog sina i njegovu hrabrost i čine da njegovo ime ne prekrije veo zaborava.

Predrag (Mila) Leovac, potporučnik Vojske Jugoslavije, rođen je 20. decembra 1975. godine u Pljevljima u Crnoj Gori. 

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

 

Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske, smer pešadija. 

U toku borbenih dejstava na Kosovu i Metohiji, potporučnik Leovac bio je u sastavu 53. graničnog bataljona, na dužnosti komandira voda. 

Poginuo je u borbi protiv albanskih terorista 14. aprila 1999. godine, u rejonu sela Košare kod Đakovice. Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena. Ulica u Pljevljima u kojoj živi porodica Leovac nosi ime Predraga Peđe Leovca.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike