Usred Štutgarta odjekuje "Đurđevdan"! Srbi zatekli prelepu scenu u nemačkom gradu (VIDEO)

13.04.2024

18:43

0

Autor: M. Vu.

Ovaj neplanirani susret sa muzikom koja nosi toliko istorijskog i kulturnog značaja za Srbe, izazvao je talas emocija među prisutnima

Usred Štutgarta odjekuje "Đurđevdan"! Srbi zatekli prelepu scenu u nemačkom gradu (VIDEO)
Štutgart - Copyright Profimedia/24sedam

Grupa Srba koja trenutno boravi u nemačkom gradu Štutgartu doživela je neočekivan i duboko emotivan trenutak dok su šetali glavnim šetalištem grada. U pozadini su čuli taktove poznate pesme "Vidovdan", što je izazvalo snažne emocije među njima.

- Častili smo svirača, jer nam je u tom trenutku bili prelepo. Daleko od kuće i porodice imali smo utisak da smo ipak blizu - rekao nam je Predrag koji živi i radi u Nemačkoj.

Mnogi od njih su se prisećali značajnih događaja vezanih za Vidovdan i njegovu simboliku, osećajući duboku povezanost sa svojom domovinom i tradicijom čak i u dalekom Štutgartu.

Ovaj neplanirani susret sa muzikom koja nosi toliko istorijskog i kulturnog značaja za Srbe, izazvao je talas emocija među prisutnima, podsećajući ih na važnost očuvanja i negovanja svojih korenova, čak i kada su daleko od kuće.

Pesma nastala po želji patrijarha Pavla

Pevačica Gordana Goca Lazarević, poznata po svom velikom hitu "Vidovdan", otkrila je zanimljivu priču o nastanku ove pesme koja je postala prava himna za mnoge generacije. Pesma je prvi put objavljena 1994. godine, ali i decenijama kasnije zadržala je svoju popularnost, postajući neizostavan deo svih slavlja i veselja.

Iako je prošlo mnogo godina od kada je "Vidovdan" prvi put predstavljen publici, ova pesma i dalje zauzima posebno mesto u srcima mnogih i redovno se horski peva na raznim proslavama širom Srbije. Njena univerzalna privlačnost prešla je granice žanrova, naći ćete je u repertoarima kako pevača narodne, tako i pop muzike.

U nedavnom intervjuu, Goca Lazarević je otkrila tajnu zašto je "Vidovdan" postao toliko voljen i poštovan.

"Ova pesma je, kako ja volim da kažem, 'druga himna srpskog naroda'. Njena posebnost je u tome što je nastala po želji pokojnog patrijarha Pavla", izjavila je pevačica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike