Stižu obaveštenja za probno PISA testiranje: Pored tri standardne vrste testova uvedena i jedna neobična kategorija

01.04.2024

19:50

0

Autor: I.K.

Osnovni cilj PISA studije je da se procene i prate kvalitet, pravednost i efikasnost različitih obrazovnih sistema

Stižu obaveštenja za probno PISA testiranje: Pored tri standardne vrste testova uvedena i jedna neobična kategorija
Copyright Profimedia

U školama širom Srbije sprovodi se probno PISA 2025 testiranje a proteklih dana roditeljima su stizala obaveštenja da će njihova deca biti učesnici ovog velikog projekta. Glavno testiranje biće sprovedeno u proleće naredne godine, a rezultati će biti objavljeni decembra 2026. godine. PISA 2025 studija biće organizovana u više od 90 zemalja širom sveta.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) od 2000. godine u trogodišnjim ciklusima organizuje Međunarodni program procene učeničkih postignuća (Programme for International Student Assessment - PISA), čiji je osnovni cilj da se procene i prate kvalitet, pravednost i efikasnost različitih obrazovnih sistema.

U ovoj studiji se ispituje u kojoj meri su petnaestogodišnji učenici razvili kompetencije koje će im biti potrebne za nastavak školovanja i uspešno učešće u savremenom društvu, odnosno u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života. 

Novi domen u ispitivanju

U svakom ciklusu se kompetencije učenika ispituju u tri domena: matematička, čitalačka i naučna pismenost. U međuvremenu je uveden i novi domen pod nazivom učenje u digitalnom okruženju. Pored zadataka, učenici popunjavaju i upitnike koji obezbeđuju informacije o faktorima koji su povezani sa uspešnošću učenika.

U Srbiji se PISA testiranje organizuje sedmi put, a realizuje ga Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u saradnji sa resornim ministarstvom i školama. U probnom ispitivanju učestvuje 40 srednjih škola, izabranih metodom slučajnog izbora. U okviru ovih škola je, takođe slučajnim izborom, određeno 60 učenika koji će biti testirani.

Profimedia
 

Srbija je prvi put u PISA testiranju učestvovala 2003. godine. U istraživanju sprovedenom 2022. godine, među 690.000 učenika iz 81 zemlje, iz Srbije je učestvovalo 6.413 petnaestogodišnjih učenika iz 183 škole koji su rešavali testove čitalačke, matematičke, naučne pismenosti i kreativnog mišljenja. 

Pad učinka posle epidemije kovida

Srbija se u čitanju i nauci nalazi na 40. mestu, a u matematici na 42. mestu, što predstavlja napredak u odnosu na 2018. godinu, kada se našla na 45. mestu u čitanju, a na 46. mestu u nauci i matematici. Rezultati su pokazali i da prosečno postignuće učenika iz Srbije na skali matematičke pismenosti iznosi 440 bodova (prosek OECD: 472), na skali čitalačke pismenosti 440 (OECD: 476), a na skali naučne pismenosti 447 bodova (OECD: 485).

Rezultati u nauci i čitanju pokazuju blagi napredak u odnosu na one dobijene u PISA istraživanju 2018. godine (za osam i jedan poen, dok je u matematici zabeležen pad za osam poena).

U poređenju sa 2018. godinom učinak u zemljama OECD-a pao je za 10 poena u čitanju i za skoro 15 poena u matematici, što se tumačilo posledicom epidemije kovida i sprovedenih mera.

Rezultati PISA testiranja trebalo bi da posluže za eventualnu reviziju standarda postignuća, te razvoja novog koncepta obrazovnih standarda koji bi povećali funkcionalnu pismenost kod učenika. Akcionim planom Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja za period 2023-26, planiran je niz aktivnosti koje su direktno usmerene kao odgovor na neke preporuke koje su proizašle iz PISA rezultata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike