Danas je Ognjena Marija: Ni konac u ruke ne uzimajte, izbegavajte kupanje u velikim vodama!

30.07.2021

05:05 >> 07:19

0

Autor: J.S.J.

Sa generacije na generaciju se prenose priče o vatri ili gromovima koji su na ovaj praznik spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na O

Danas je Ognjena Marija: Ni konac u ruke ne uzimajte, izbegavajte kupanje u velikim vodama!
Copyright printscreen

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

”Pročitajte
Pixabay/WikimediaImages[/caption]

 

I grmljavina na ovaj dan smatra se veoma lošim znakom. Narod kaže da to znači da je pred nama teška i sušna godina, bolest i siromaštvo. Ako danas prođemo bez nepogoda, veruje se, čeka nas napredak i mir.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, a kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u “velikim vodama”.

Ruka ove svetiteljke se nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu, a neke njene čudotvorne i svete mošti se čuvaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera. Njih posećuju i poštuju ne samo hrišćani, već i muslimani.

Ognjena Marija se najčešće predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i kućama u plamenu u njenoj pozadini.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike