U Americi pronađena ukradena bista srpskog naučnika: Gde se Tesla "skrivao"? (VIDEO)

18.03.2024

18:36

0

Prava misterija je nastala kada je Teslina bista ukradena u avgustu 2014. godine

U Americi pronađena ukradena bista srpskog naučnika: Gde se Tesla "skrivao"? (VIDEO)
Copyright Profimedia

Završeno je dugo i misteriozno putovanje, za 43 centimetra visoku bronzanu bistu Nikole Tesle, od 2014. kada je ukradena sa svog postolja iz Srpske kulturne bašte u Klivlendu, pa do danas.

Bistu je svojevremeno uradio Metju Luis Rebrović, veliki poštovalac lika i dela srpskog naučnika i poklonio je 2008. kada je i osnovana Srpska kulturna bašta u Klivlendu.

- Moj tata je umro samo mesec dana pre nego što je bista ukradena, a mi smo se šalili da ju je možda poneo sa sobom - izjavio je sin umetnika, Lu Rebrović.

On je verovao da je bista doživela neku razumniju sudbina.

- Bio sam ubeđen da su je istopili i prodali kao bronzu. To se često događa zbog potražnje za sirovinama - kaže Rebrović.

Stariji Rebrović je po zanimanju bio hemičar, ali je imao izraziti dar za crtanje i vajanje. Njegov sin se seća da je bio fasciniran Nikolom Teslom, koji je bio pionir u mnogim oblastima, a najpoznatiji po naizmeničnoj struji.

Dostignuća srpsko-američkog pronalazača bila su mu inspiracija za stvaranje bronzane biste koju je Rebrović uradio i poklonio Srpskoj kulturnoj bašti.

Bez sumnje, nastala je prava misterija kada je Teslina bista ukradena u avgustu 2014. Ali, misterija gde se bista sada nalazi razjašnjena je sasvim slučajno kada je umetnikov sin ukucao svoje prezime u onlajn pretraživač.

Profimedia
 

- Ubacio sam prezime Rebrović i pojavila se neka aukcijska kuća. Pisalo je: Bronzana bista čoveka, autora M. L. Rebrovića. Odmah sam je prepoznao - priseća se.

Novinari Njuz 5 su u prošli četvrtak, prvi posetili Premijer aukcionu galeriju (Premier Auction Galleries), da bi lično videli Teslinu skulpturu.

Vlasnik galerije Džesi Metjuz rekao je da je bista pristigla u njihovu prodavnicu prošlog leta i to sa nekog imanja u Nešvilu, Tenesi.

- Često dobijamo bronzane skulpture, skoro svaka kuća ima neku bronzu. Dakle, prilično je uobičajeno - rekao je Metjuz.

Aukcijska kuća dobija proviziju za sve što proda onlajn, a Metjuz je objasnio da često ne zna poreklo nekog predmeta kada ga dobije.

"Jednostavno nisam znao ko je on", rekao je o Teslinoj bisti i dodao: "Mislio sam da je to Volt Dizni, a onda sam posumnjao na Mark Tvena".

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike