Treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima: Danas su Bele poklade, poslednji dan pred Vaskršnji post

17.03.2024

09:00

0

Današnji dan, Bele poklade, najsvečanije su i najrasprostranjenije poklade tokom godine

Treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima: Danas su Bele poklade, poslednji dan pred Vaskršnji post
Ilustracija - Copyright Profimedia

Poslednja sedmica pred veliki Vaskršnji post naziva se Bela, po belom mrsu koji se jede. Današnji dan, Bele poklade, najsvečanije su i najrasprostranjenije poklade tokom godine.

Značenje reči bela ili bele vezuje se za mleko i mlečne proizvode pošto je ova nedelja poslednja u kojoj se konzumiraju sve do Vaskrsa, tako da u pojedinim krajevima ovaj period godine nosi i naziv "Siropusna nedelja".

Današnje poklade zovu se još i Velike, Uskršnje, Završne, jer su poslednje zimske, takođe i Prostene i Proćke zato što se na ovaj dan, kao i na Božić, praštaju i zaboravljaju svađe i uvrede. 

Veruje se da za Bele poklade treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima, kako bi se duša očistila, rasteretila i kako bismo se pripremili za Veliki post i pričest. Ljudi se obraćaju jedni drugima "Oprosti", a odgovara se sa "Bog da oprosti".

Cilj je da se u Časni post, koji počinje u ponoć, uđe bez greha. Jer, da bi Bog oprostio ljudima, moraju i oni međusobno da praštaju.

Bele poklade dan su maškara i povorki. Po selima, obično mladići, maskiraju se najčešće kao junaci, žene ili strašna bića koja plaše decu.

Često se po selima, samo za ovu priliku, prave ljuljaške, pale gomile slame koje mladići preskaču. Veruje se da onaj ko preskoči vatru ostaje zdrav čitave godine. Pepelom te vatre mažu se i deca.

Prema verovanjima, u domovima se pripremaju bogate trpeze, tradicionalno se sprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime. Neretko se ruča ili večera dva puta.

U ponoć počinje Veliki vaskršnji post, sedam nedelja posvećenih proslavljenju Boga i očišćenju duše i tela.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike