Miloš Vučević prisustvovao polaganju zakletve dobrovoljaca i rezervnih oficira (FOTO)

15.03.2024

15:28

0

Vučević je okupljenim vojnicima poručio da su oni od danas stupili u red svih koji su se zakleli Srbiji da će je čuvati i braniti

Miloš Vučević prisustvovao polaganju zakletve dobrovoljaca i rezervnih oficira (FOTO)
Miloš Vučević - Copyright Ministarstvo Odbrane i Vojske Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas, u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu, svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i slušalaca vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire generacije "mart 2024".

Vučević je okupljenim vojnicima poručio da su oni od danas stupili u red svih koji su se zakleli Srbiji da će je čuvati i braniti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

- Bilo je perioda i težih i lakših za našu državu, bilo je perioda i kada smo gubili, a opet se vraćali i pobeđivali. Ali i tada, kada nam je bilo i teže i lakše, iznad svega smo cenili slobodu. A slobodu su nam uvek čuvali i osvojili naš narod i naša vojska koja je narodna vojska. Ona je potekla iz naroda i neotuđiv je njen deo. Ko god je pokušao to da prekine, nije slavno prošao - naveo je Vučević.

On je rekao da se nada da će i buduće generacije biti motivisane da krenu putem dobrovoljaca i rezervnih oficira u Vojsci Srbije.

- Mi smo se opredelili da budemo vojno neutralna država, da ne pripadamo nijednom savezu, nijednom bloku. I to nije lako, to nije jednostavno sačuvati. Baš zbog toga su svi građani Srbije, ceo naš narod, obavezni da čuvaju našu državu. A da bismo je sačuvali moramo da imamo jaku vojsku, ne da bismo ratovali, nego da bismo čuvali mir i svoju slobodu - istakao je Vučević. 

Dodao je da će se nastaviti ulaganje u kupovinu najboljeg naoružanja, kako bi Vojska Srbije imala najbolju opremu, najbolje uniforme, najbolju moguću obuku. Vučević je naveo da narednih meseci sledi dinamična obuka vojnicima i dodao da će posle svega ostati samo lepe uspomene i večno prijateljstvo koje im niko ne može oduzeti. 

- To ne može da se iskaže matematički ili materijalno. Postoje neke stvari koje su neprolazne. Uz najbolje želje vašim porodicama, koje su došle iz svih krajeva Srbije, a siguran sam da ima i naše braće iz Republike Srpske, posebno našeg mučenog naroda s Kosova i Metohije, želim vam da se svi spokojno vratite kući, da budete sa svojima, a onda već od početka sledeće nedelje da počnete da radite ono za šta ste danas položili zakletvu - rekao je Vučević.

Na dobrovoljno služenje vojnog roka iz patriotskih razloga prijavio se Nemanja Marković iz Arilja, ali i zbog želje za zaposlenjem.

- Očekujem da steknem mnogo novih prijatelja, da istrajem u ovome što sam započeo i da steknem nova iskustva, a smatram da svi mladi treba da služe vojni rok - rekao je Marković.

Dušan Petrović iz Blaca prijavio se na vojnostručno osposobljavanje, jer je završio Fakultet bezbednosti u Beogradu.

- Očekujem da steknem mnogo dobrih prijatelja, veliko znanje i iskustvo. Nadam se da ću postići zadovoljavajući uspeh. Preporučio bih mladima da se prijave i da iskuse koliko je sve i teško i lepo -  istakao je Petrović. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike