Vučević za 24sedam: Srbija brine o svojoj deci, siguran sam da ćemo u narednom periodu dosegnuti zacrtane ciljeve!

31.12.2023

20:00

0

Svim građanima Srbije želim mnogo zdravlja, sreće i uspeha, a obećavam im da će se njihova država postarati da oni i njihova deca žive u uređenoj, mirnoj i bezbednoj državi

Vučević za 24sedam: Srbija brine o svojoj deci, siguran sam da ćemo u narednom periodu dosegnuti zacrtane ciljeve!
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Potpredsednik Vlade, ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević u ekskluzivnom intervjuu za naš portal govorio je o političkim i društvenim postignućima Srpske napredne stranke, a posebno se osvrnuo na nedavne izborne rezultate, te pokušaje destabilizacije države, spoljnopolitičke izazove, kao i situaciju na Kosovu i Metohiji.

 

Srpska napredna stranka (SNS) je ubedljivo pobedila na nedavnim izborima, a uprkos tvrdnjama opozicije da,, dobijaju Beograd'' ni to se nije dogodilo. Šta je po Vašem mišljenju presudilo da SNS ostvari sjajan rezultat, bolji nego 2022. godine?

Ozbiljan i mukotrpan rad predsednika Aleksandra Vučića i celog tima koji on predvodi. Građani Srbije su pravilno procenili da izbori nisu šala, a da država nije igračka. Ne sme se zemlja prepuštati avanturistima, hazarderima ili pripadnicima bivšeg režima, koji se danas predstavljaju kao opozicija. Premrežili smo Srbiju autoputevima, brzim saobraćajnicama, superbrzim prugama, lokalnim putevima.


 

 

Izgradili smo bolnica i škola više nego iko pre nas. Brinuli o svakom delu Srbije podjednako. Vratili nacionalni ponos. Brinuli o svim Srbima, ma gde oni živeli. Sauvali mir u gotovo nemogućim geopolitičkim uslovima. Očuvali nezavisnu srpsku spoljnu politiku. Borili se za naš narod na Kosovu i Metohiji, za naše svetinje. Podigli smo plate i penzije, smanjili smo nezaposlenost. Sve ovo su građani uvideli i pravilno oceniliZato smo pobedili ubedljivo i preuzeli na sebe odgovornost da i u narednom periodu vodimo Srbiju. 

 


Kako komentarišete pokušaj,,majdanizacije Srbije'' povodom beogradskih izbora - u čijem interesu se pokreće destabilizacija Srbije i hoće li država imati odgovor na to?

Naravno da mnogima u inostranstvu ne odgovara snažna Srbija i da će učiniti sve što mogu da je destabilizuju. Naivno bi bilo verovati kako u ovim blokadama puteva, upadima u Skupštinu Beograda i napadima na policiju nema rukopisa i stranih službi bezbednosti. Ali svima mogu poručiti samo jedno – država Srbija je dovoljno jaka da odbije svaki napad i pokušaj destabilizacije. Neće im se ostvariti planovi, u to neka budu uvereni. 

Sve su jači spoljni pritisci na naše državno rukovodstvo po raznim pitanjima. Hoće li nova vlada o(p)stati na dosadašnjem kursu vojne neutralnosti, neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i spoljnopolitičkog balansiranja?

Srpsko rukovodstvo će i dalje donositi odluke isključivo u skladu sa našim nacionalnim interesima. Mi želimo da postanemo punopravna članica Evropske unije, želimo da čuvamo i razvijamo odnose sa Rusijom i Kinom, nastavićemo to da činimo i u narednom periodu.  Znamo da ćemo zbog toga trpeti razne pritiske, svesni smo činjenice da će taj naš stav biti loše primljen u mnogim centrima moći, ali bez obzira na sve, mi ćemo istrajati na svom putu i nećemo dopustiti nikome da donosi odluke u naše ime. Srbija će sarađivati sa različitim vojnim savezima, ali neće postati članica nijednog. Ostajemo nepokolebljivo na putu sopstvenog razvoja i stremimo ispunjenju ciljeva u interesu naših građana. 

Kosovo je naše večno,, pitanje svih pitanja''. Svedoci smo radikalizacije prilika usled poteza Aljbina Kurtija. Hoće li naša generacija biti,, dostojna Kosova'' i strepite li od dodatnog  pogoršanja prilika u južnoj srpskoj pokrajini?

Situacija na Kosovu i Metohiji je teška i kompleksna. Mi na Kosmetu imamo dva cilja. Prvi je da sačuvamo naš narod na Kosmetu, naše svetinje i odbranimo naše legitimne državne interese. Drugi cilj je očuvanje mira. Svesni smo težine oba zadatka, ali nemamo nameru da bežimo od izazova. Narod na Kosmetu veruje Aleksandru Vučiću, što su pokazali i poslednji izbori. Jedini način da Srbi na Kosmetu opstanu jeste da ostanu međusobno jedinstveni, da ne nasedaju na provokacije Kurtijevog režima i da ostanu u sadejstvu sa zvaničnim Beogradom. 

Bude li Kurti uz pomoć svojih ktitora uspeo da zavadi Srbe međusobno na Kosmetu, perspektive našeg naroda na teritoriji južne srpske pokrajine neće biti dobre. Zato nam je važno da ostanemo monolitni, kao što smo do sada i bili, da pratimo politiku predsednika Aleksandra Vučića i da time pomrsimo račune i Aljbina Kurtija i svih njegovih obožavalaca u regionu, ali i u našim opozicionim krugovima. Sramno je što Kurti ima toliko istomišljenika u našoj opoziciji, ali istinu treba reći, ma kako ona gorka bila.  

Pri kraju smo kalendarske 2023. godine, pa je vreme za sumiranje utisaka. Šta biste kao resorni ministar posebno izdvojili od aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u proteklih godinu dana - na šta ste posebno ponosni?


Proces jačanja naših odbrambenih kapaciteta je konstantan i dugogodišnjeg je karaktera. Učinili smo mnogo na poboljšanju materijalnog položaja pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u Ministarstvu odbrane. Nisu to bila mala povećanja plata, dijapazon je širok od gotovo 13% do čak 25%, ali ne nameravamo tu da stanemo. 

Vojska Srbije će biti još bolji poslodavac, svaki ambiciozan i mlad čovek moći će da se ostvari ukoliko izabere ovaj poziv i pored toga što je reč o najčestitijem mogućem zanimanju, ono mora biti i atraktivno, jer živimo u doba tržišne privrede i moramo umeti da odgovorimo na sve izazove koje to doba sa sobom nosi. Gradimo širom Srbije stanove po veoma povoljnim cenama za pripadnike Vojske Srbije. Naš vojnik mora da zna da je njegova država tu za njega i da će uvek, makar kada je reč o egzistencijalnim pitanjima, moći da bude relaksiran. 
 

 


Uspeli smo da ojačamo naše odbrambene kapacitete. Srpska namenska industrija radi, usuđujem se reći – odlično. Sa perspektivom još boljih rezultata. Postali smo veoma konkurentni na međunarodnom tržištu. To pokazuje kako naše prisustvo na međunarodnim sajmovima naoružanja, tako i veliki sajam naoružanja koji smo organizovali u Beogradu. 

Kupili smo helikoptere sa Kipra, koji su dobro opremljeni i količinom prave razliku u našu korist. Imamo nove radarske sisteme, hamere, obnavljamo PVO... sve su to procesi koji su započeti i koji će se tek nastaviti. Očekujte mnogo dobrih vesti i u novoj godini.  Da li je moglo bolje? Uvek može bolje. Svestan sam činjenice da je još mnogo posla pred nama.

 

Nedavno ste istakli kako su mladi, školovani, vredni, politički zainteresovani i osvešćeni ljudi naša budućnost. Hoće li se država u narednom periodu još više posvetiti mladima i strateškom iskorišćavanju njihovih potencijala?

Naravno. To nam je strateška orijentacija. Nikada niko u Srbiji nije toliko uložio u mlade kao Aleksandar Vučić. Uzmimo bilo koji parametar. Mogućnost da kupe prvu nekretninu, da se zaposle, da zasnuju porodicu... Sve je na daleko višem nivou nego li što je bilo. Imamo još prostora za napredak i siguran sam da ćemo u narednom mandatnom periodu dosegnuti zacrtane ciljeve. Srbija brine o svojoj deci. 

Idemo u susret novogodišnjim i Božićnim praznicima. Šta biste poručili građanima Srbije pred nastupajuću 2024. godinu?

Svim građanima Srbije želim mnogo zdravlja, sreće i uspeha, a obećavam im da će se njihova država postarati da oni i njihova deca žive u uređenoj, mirnoj i bezbednoj državi. Živela Srbija!

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike