Poverenica za zaštitu ravnopravnosti predala Skupštini godišnji izveštaj: Građani Srbije se najviše žalili na 8 stvari

15.03.2024

12:14

0

Kada je reč o oblastima, najviše pritužbi je podneto zbog diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti predala Skupštini godišnji izveštaj: Građani Srbije se najviše žalili na 8 stvari
Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti predao je Narodnoj skupštini Republike Srbije 14. Redovni godišnji izveštaj u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2023. godinu, saopštio je danas kabinet Poverenika.

Najveći broj pritužbi građana tokom 2023. godine odnosio se na diskriminaciju po osnovu starosnog doba i zdravstvenog stanja, invaliditeta, nacionalne pripadnosti ili etničkog porekla, pola, bračnog i porodičnog statusa. 

Kada je reč o oblastima, najviše pritužbi je podneto zbog diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja, u postupku pred organima javne vlasti, u oblasti obrazovanja i stručnog osposobljavanja, kao i prilikom pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina, zdravstvene zaštite, javnog informisanja i medija, u oblasti socijalne zaštite.

Poverenik je tokom godine postupao u 3.282 predmeta kada je u pitanju zaštita od diskriminacije, između ostalog, u 600 pritužbi, dok je organima javne vlasti i drugim licima upućeno 660 preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti, 20 inicijativa za izmenu propisa i dato 32 mišljenja na nacrte zakona i drugih opštih akata.

Po  donetim preporukama postupljeno je u 84,3 odsto slučajeva, što predstavlja blagi pad u odnosu na prethodne godine. Prošlu godinu obeležili su i brojni slučajevi rodno zasnovanog i vršnjačkog nasilja, kao i diskriminatoran govor u javnom prostoru.

Diskriminacija starijih veliki izazov

Kako se navodi, diskriminacija starijih osoba prepoznata je kao jedan od najvećih izazova za ceo region, zbog čega je ovoj temi bila posvećena 7. regionalna i godišnja konferencija Poverenika na kojoj su učestvovali predstavnici tela za ravnopravnost iz Jugoistočne Evrope. 

Pored redovnog godišnjeg izveštaja, Poverenik je tokom 2023. godine izradio osam publikacija i realizovao tri istraživanja - "Zašto žene ne prijavljuju nasilje u porodici?", "Odnos građana i građanki prema diskriminaciji u Srbiji" i "Odnos predstavnika organa javne vlasti prema diskriminaciji u Srbiji".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike