Prava istina o životu u Norveškoj: Idila samo na filmu, stvarnost udara šamare!

11.03.2024

14:49

0

Autor: R.M.

Otkriveno kako se stvarno živi u "Skandinavskom raju"?: Pola godine dan, pola godine noć, ladno kao u frižideru, taj narod je toliko perverzan, nekulturan, nacionalno nastrojen...

Prava istina o životu u Norveškoj: Idila samo na filmu, stvarnost udara šamare!
Copyright Profimedia

Hvalospevi o boljem životu na Zapadu nisu retkost pa se vrlo često koriste čak i lažne informacije kako bi se predstavilo da se negde bolje živi nego u Srbiji. Istina je da u nekim državama postoji veći standard, ali je činjenica i da one nisu imale ratove, bombardovanje, sankcije... 

Tako je nedavno na jednoj regionalnoj televiziji prikazan dokumentarac o Norveškoj koji je na mreži X naišao na gomilu negativnih komentara. Naime jedan korisnik započeo je temu verujući u ono što se prenosi u filmu, ali su mu mnogi drugi korisnici mreže objasnili da stvari nisu baš tako ružičaste.

- Gledam sinoć neki dokumentarac o Norveškoj, oni jadni imaju prazne zatvore, a advokati nemaju posla skoro. Plaćaju zdravstveno nekih 30 eura mesečno i svi pregledi i analize su besplatni, ne postoji mito doktoru radi bolje nege. Bolovanje 100%, nakon dve nedelje od poslodavca, plaća država dalje do godinu dana. Zakon o ljudskim pravima kaže da svaki čovek ima pravo, ako je i beskućnik, na plaćen smeštaj (80% od države) i pomoć da ima dovoljno za život. Niko ne pokušava da prevari sistem. O standardu nećemo jer imaju moćne prirodne resurse. Malo sam u šoku!”, napisao je on.

Visoki porezi, liste za preglede...

Međutim, onda su počeli da pljušte i negativni komentari korisnika koji znaju "drugu stranu medalje".

- Ljudi plaćaju najveće poreske stope, o čemu ti pričaš? Hrana struja gorivo sve skupo do bola. Dozovi se - napisao je jedan korisnik.

Profimedia
 

Drugi je objasnio da navedene informacije nisu tačne što se tiče poreza.

- Mesečno se plaća tabelarni porez koji, u većini slučajeva, iznosi 34% i to ide za socijalno i zdravstveno. Ja plaćam oko 1.500 evra porez mesečno. Svaki pregled kod opšteg lekara se plaća - objasnio je jedan od korisnika mreže X.

 

 

- Prijatelj iz Norveške ima bolesnu djevojku koja je rođena Norvežanka… došao u Sarajevo i molio me da mu pomognem da mu specijalista pročita nalaze i da mišljenje. Pitam ga kako to pa Norveška je obećana zemlja… kaže… tamo pacijent neće nikad u životu vidjeti doktora a kamoli specijalistu - napisao je jedan Sarajlija.

- Nije im baš dobar taj dokumentarac bar što se zdravstva tiče. Sestri zakazali ultrazvuk štitne za godinu i po, a na listi za izabranog lekara je 65. na čekanju - dodao je drugi korisnik mreže X.

Pixabay
 

Jedna korisnica je opisala i drugu stranu Norveške.

- Ne vjerujte svemu što pročitate.Ja sam tamo živjela, generalno koliko god vi mislili da su oni kao kulturni, taj narod je toliko perverzan, nekulturan, nacionalno nastrojen. Kod njih je ravnopravnost polova bukvalno, plaćate samo sebi ako izađete sa dečkom.

Možda je najbolji zaključak dao jedan od korisnika mreže X.

- I pola godine dan, pola godine noć, ladno kao u frižideru, običaji nastrani… Nema nigde idealno. Ja ipak više volim sunce da me greje, da spavam noću, u šetnju danju, da mi decu ne oduzme i pojede njihov nastrani sistem vrednosti. Ja volim moju zemlju Srbiju - napisao je jedan ikser.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike