Ramazan je mesec posta, molitve i povratka Stvoritelju: Na srpskom ovaj praznik bi se zvao bogožuđanje, a evo i zbog čega

11.03.2024

15:07

0

Autor: 24sedam

Tokom Ramazana, od zore do zalaska sunca, vernici se uzdržavaju od jela, pića i telesnih zadovoljstava

Ramazan je mesec posta, molitve i povratka Stvoritelju: Na srpskom ovaj praznik bi se zvao bogožuđanje, a evo i zbog čega
Copyright M.A./ATAImages

Sa zalaskom sunca i večernjom molitvom, vernici muslimanske veroispovesti dočekali su početak Ramazana, svetog meseca posta, molitve, milosti i praštanja. Ramazan, koji predstavlja deveti mesec muslimanske lunarne godine, za vernike je period dubokog duhovnog preispitivanja, odricanja i približavanja Bogu.

U ekskluzivnom razgovoru za RTS, Muhamed Jusufspahić, predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, podelio je svoja razmišljanja o značenju i tradiciji ovog svetog meseca. Objasnio je etimologiju reči Ramazan, ističući da se na srpskom jeziku ovaj period može opisati kao "bogožuđanje". 

"Ramaz je žeđ i žuđ. Žeđ za vodom kroz taj post, ali Bog je i stvorio vodu. Pa žuđamo za onim koji je stvoritelj. I želimo njemu da se vratimo", rekao je Jusufspahić.

Tokom Ramazana, od zore do zalaska sunca, vernici se uzdržavaju od jela, pića i telesnih zadovoljstava. Ovo odricanje, prema Jusufspahiću, nije samo fizičke prirode, već ima dublji smisao koji podstiče vernike na samokontrolu i duhovno čišćenje. 

24sedam/Danilo Krša
 

"Od gutljaja, jer se rimuje u našem jeziku – od gutljaja, zalogaja i snošaja. Dakle, to su inače dozvoljene stvari. Ali ovde se uzdržavamo da bismo podstakli naše sustezanje i sprečavanje onoga zla koje iz ljudi izvire kada su u odnosima akcija–reakcija“, naglasio je on.

Na pitanje kako očistiti svoje misli i dušu, Jusufspahić poziva vernike da se okrenu Bogu i sećanju na preminule, kao i da kontempliraju o prolaznosti života i večnosti Božije prisutnosti.

Ramazan počinje istog datuma u lunarnom kalendaru, dok se u solarnom kalendaru čini da se datum njegovog početka pomera, što je karakteristika lunarnog sistema merenja vremena u odnosu na solarni. Ovaj sveti mesec prilika je za vernike da se još više približe svojoj veri, zajednici i porodičnim vrednostima, te da kroz post, molitvu i meditaciju proniknu u suštinu svojih duša i poboljšaju svoj odnos prema Stvoritelju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike