U organizaciji Instituta ''Dedinje'' održana prva radionica iz oblasti magnetne rezonance srca

09.03.2024

22:15

0

Teme su obuhvatale primenu magnetne rezonance u dijagnostici i lečenju kardioloških oboljenja, napredak u tehnologiji, kao i izazove i perspektive u primeni ove metode u budućnosti

U organizaciji Instituta ''Dedinje'' održana prva radionica iz oblasti magnetne rezonance srca
Ilustracija - Copyright Profimedia

U organizaciji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i Univerzitetske bolnice iz Ciriha održana je prva dvodnevna radionica iz oblasti magnetne rezonance srca "Magnetna rezonanca u modernoj kardiologiji" koja je okupila više od 20 najvećih autoriteta iz Srbije, regiona i Evrope, saopšteno je večeras iz Instituta ''Dedinje''.

Jedan od učesnika simpozijuma, eminentni lider u oblasti magnetne rezonance srca, ugledni kliničar i istraživač, šef magnetne rezonance u Cirihu Robert Manka, ocenio je da je "Dedinje" fantastičan zdravstveni centar sa izuzetno kvalitetnom opremom i predanim lekarima punim znanja i iskustva, navodi se u saopštenju.

Osim Manka, među stručnjacima bili su i prof. dr Ružica Maksimović, prof. dr Ida Jovanović, doc. dr Marija Zdravković, doc. dr Radoslav Vidaković, doc. dr Maja Pirnat iz Univerzitetske bolnice u Mariboru, koji su bili i predavači i moderatori zajedno sa timom lekara Instituta "Dedinje", na simpozijumu na kojem se diskutovalo o ulozi savremene magnetne rezonance u proceni dilatiranog srca, zadebljanja miokarda leve komore, aritmogenoj kardiomiopatiji, evaluaciji srčanog tromba ili tumora, kod bolesnika sa urođenim srčanim manama.

Kako je navedeno iz Instituta, organizacija simpozijuma o savremenoj magnetnoj rezonanci srca imala je za cilj da se poboljša edukacija mlađih lekara i učini dostupnim savremena znanja, kako bi ovu veštinu u budućnosti izvodili na najvišem nivou. Teme su obuhvatale primenu magnetne rezonance u dijagnostici i lečenju kardioloških oboljenja, napredak u tehnologiji, kao i izazove i perspektive u primeni ove metode u budućnosti.

Šef kardiološke magnetne rezonance Instituta "Dedinje" Goran Lončar naglasio je da magnetna rezonanca srca predstavlja najkompleksniji pregled magnetnom rezonancom, zato što je srce pokretan organ.

- Pregled traje oko sat vremena, ali sa novim alatima veštačke inteligencije, pre nekoliko dana instaliranim u Institutu zahvaljujući direktoru Milovanu Bojiću, pregled će biti vremenski skraćen, ali ne na uštrb kvaliteta sekvenci i slika - rekao je Lončar.

Govoreći o skupu naveo je da je ideja za organizaciju simpozijuma na Dedinju proistekla iz uspeha koji je Institut postigao za nepunih godinu i po dana od uvođenja kardiološke magnetne rezonance.

- Tokom najvećeg evropskog kardiološkog kongresa ESC u Amsterdamu 2023. godine, na predlog jednog od najvećih autoriteta u oblasti MR u svetu, prof. dr Manke, koji je obučavao tim za MR srca Instituta "Dedinje", rodila se ideja da naša ustanova, kao centar od izuzetnog značaja u Evropi, bude domaćin skupa - rekao je Lonačar.

Drugi dan radionice bio je posvećen analizi pregleda - pod nadzorom mentora i moderatora iz Srbije, svako je individualno imao priliku da se upusti u proces analize, stičući duboku predstavu o mogućnostima magnetne rezonance srca u dijagnostici. Lončar je preciziorao da je uključivanjem "Dedinja" u sistem rada MR srca, procedura postala dostupnija.

- Suština radionice je bila da na pragmatičnom nivou prikaže šta sve savremena MR srca pruža u lečenju i dijagnostici bolesnika sa kardiovaskularnim bolestima. MR srca predstavlja veoma važan i sve više nezaobilazan deo dijagnostičke slagalice u svakodnevnoj kardiološkoj praksi - rekao je on i naglasio da je za 16 meseci postojanja centra urađeno više od 1.400 pregleda, i broj će svakako rasti.

Prema njegovim rečima, u evropskim zvaničnim preporukama za lečenje kardiovaskularnih bolesti nalazi 100 preporuka direktno posvećene magnetnoj rezonanci.

- Od toga, 70 odsto ih je potkrepljeno najvišim stepenom dokaza. Prednosti koje MR srca nudi su izuzetno značajne jer obezbeđuje tačnu dijagnozu i pruža bolju evaluaciju prognoze u složenim situacijama poput kardiomiopatija i pomaže u određivanju optimalnog načina lečenja, što je od suštinskog značaja - naveo je Lončar.

Prema njegovim rečima, u prilog značaju MR srca, važno je to da se u 60 odsto slučajeva, kod pacijenata kojima je urađeno magnetno snimanje, desi promena u dijagnostičkom ili terapijskom pristupu.

- Svakome sa bolestima srčanog mišića, MR srca predstavlja neophodnu proceduru, a za svakog koji preživi miokardni infarkt bez značajnog suženja krvnih sudova srca u lečenju je optimalni standard - rekao je Lonačar i podsetio da su indikacije za upotrebu MR srca brojne i da tu spadaju i urođene srčane mane koje moraju biti evaluirane u određenim intervalima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike