Predsednik najavio: Cilj je da imamo 5.000 dronova samoubica "Komarac"

09.03.2024

11:40

0

Vučića su predstavnici Ministarstva odbrane upoznali i sa karakteristikama bespilotne letelice "Pegaz" koja je ušla u u naoružanje Vojske Srbije

Predsednik najavio: Cilj je da imamo 5.000 dronova samoubica "Komarac"
Aleksandar Vučić - Copyright M.K./ATAImages

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas u Vojnotehničkom institutu prototipove dronova samoubica koji se koriste u eksperimentima i istakao da je cilj da se napravi 5.000 takvih bespilotnih letelica.

Vučiću su pokazali više modela dronova samoubica koje razvijaju naši stručnjaci, među kojima je i dron "Komarac1".

- Cilj je da imamo 5.000 dronova Komaraca - naveo je Vučić.

On je dodao da Krušik radi bojeve glave za dronove. Predsednik Srbije je na vojnom prikazu u Nišu rekao da bi svaki vojnik u Vojsci Srbije trebalo u narednih godinu i po dana da ima i po jedan dron kamikazu "Komarac".

Vučića je interesovalo i da li će se do septembra u vojsci pojaviti bespilotna letelica "Vrabac" bombarder čija namena je izviđanje i osmatranje na daljinama do 25 kilometara, uočavanje i označavanje fiksnih ciljeva, pogranična i obalska služba, nadgledanje i kontrola požara, nadgledanje i kontrola saobraćaja i obuka neletačkog sastava.

Vučića su predstavnici Ministarstva odbrane upoznali i sa karakteristikama bespilotne letelice "Pegaz" koja je ušla u u naoružanje Vojske Srbije.

Predsednik je zamolio razvojne timove da ubrzaju sa razvojem bespilotnih letelica i naglasio da će država uložiti još više novca kako bi se još više ljudi angažovalo da bi se letelice pojavile u arsenalu Vojske Srbije do kraja godine. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike