Izbori mogu da budu 28. aprila ili 5. maja: Vučić o opoziciji: Nisu došli na konsultacije, nisu znali kako da zatraže raspisivanje izbora!

09.03.2024

10:00

0

Vrabac-bombarder bi u toku ove godine mogao da postane deo Vojske Srbije, a kako je predsednik zamolio bilo bi optimalno da to bude gotovo do septembra

Izbori mogu da budu 28. aprila ili 5. maja: Vučić o opoziciji: Nisu došli na konsultacije, nisu znali kako da zatraže raspisivanje izbora!
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao Vojnotehnički institut u Žarkovu, gde se sastao sa istraživačko-razvojnim kadrom Instituta i odbrambene industrije Republike Srbije.

Nakon sastanka, predsednik Vučić je išao u obilazak.

Tokom obilaska prikazani su multikopter "Komarac", bespilotna letilica "Senka", zemaljska stanica "Pegaz" sa naouružanjem, samoubica "Osica", naouružan "Vrabac" i "Vrabac izviđač", multikopter "Obad" i istorijski eksponati bespilotnih letilica.

- Posle 12 odsto, imaćete još povećanja, jedino što tražim je još više rada i truda - rekao je predsednik prilikom obilaska.

- Samo jedna molba, samo sve ubrzajte - dodao je predsednik.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

Vrabac-bombarder bi u toku ove godine mogao da postane deo Vojske Srbije, kako je predsednik zamolio bilo bi optimalno da to bude gotovo do septembra.

- Uzmite više ljudi, platićemo dovoljno, samo ubrzajte to - dodao je predsednik.

"Osica" je slična "Lancetu", pa je jako teško napraviti kopiju istog, a "Pegaz" je uvedeno naoružanje, serijska proizvodnja se postavlja.

- Kada ćete da počnete da proizvodite "Pegaze" - upitao je predsednik i dobio odgovor da se čeka oprema, te da će proizvodnja početi odmah po dolasku opreme.

Potom je usledio obilazak laboratorija.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Rat u Ukrajini je doneo to da moramo svoje navike, oruđe i oružje da menjamo. Da vidimo šta to radi, što donosi najveću štetu neprijatelju. Morate birokratski da radite, a ne sa emocijom. Ono što Ukrajinci imaju počeli su sami da proizvode. Gledamo kako Kinezi rade, lanset Putin nikome nije dao, nije čak dao ni Belorusiji. To je relativno jeftino, ali ubitačno oružje. Lagan, brz, relativno jeftin. To je ono što mi radimo, prvo ćemo da krenemo sa "komarcem", imaćemo 5.000 pre kraja godine. Mogu da nanesu ozbiljnu štetu i unose haos u neprijateljske redove. Kad im pošaljete "komarce", sa lakoćom ćete da oborite tu neprijateljsku liniju. Mi smo vojno neutralna zemlja koja čuva svoju slobodu. Moramo brzo da radimo, mnogo brže da radimo. Dali smo im vanredno povećanje plata od 25 odsto da bi smo ih zadržali, moraćemo to opet da uradimo. Neki od ovih sistema biće deo vojske, deo naoružanja, pre kraja godine gledaćete naše dronove ubice, dronove koji unose veliku pometnju, to će biti srpska proizvodnja - rekao je predsednik.

"Moramo svoju zemlju da osiguramo"

- Otvoren je konkurs za posao, povećavaju se mesta i za mašince i za elektrotehničare, biće mesta za sve. Žurba je neophodna, moramo svoju zemlju da osiguramo. Da napadamo nećemo nikoga. Svi su mi se smejali i govorili da sam lud, pa se ispostavilo da nisam baš bio toliko lud, plašim se da sam sad još manje lud kada govorim da će biti veći i teži sukob u Evropi.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Trka u naoružanju

- Svi su mislili da će Putin lako da bude pobeđen, a sad se ide na potpunu militarizaciju jer Putin nije lako pobeđen. Mogu ja da imam želje kakve hoćete, ovde su ljudi pošteni i vredni koji rade po fabrikama i Lučani i Čačak... Sećate se kako su nam uništavali Krušik, uništavali nam imidž da bi radila bugarska fabrika. Srbija će da proizvodi kao Nemačka za dve godine. Ne može izvoz, imamo 100 odsto popunjenost goriva za vojsku, hrane...

Zahtevi opozicije

Ako predsednik skupštine bude izabran 11. marta, izbori moraju da budu do 11. ili 12. maja, mogu da budu 28. aprila ili 5. maja, a tada nam je Vaskrs, hoćete na Vaskrs da imamo izbore? Kada neko izgovara gluposti, neko mora da stane i kaže šta su zakonske norme. Niste došli ni na konsultacije da zatražite nešto, elementarne demokratske norme niste poštovali, nisu znali ni kako da zatraže raspisivanje izbora.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Neću da im se mešam u to, hoće ili neće na izbore. Da oni veruju u to da su izbori pokradeni, izašli bi skačući od sreće jer smo jedina zemlja koja je pozvala ODIHR da prisustvuje lokalnim izborima. Jasno im je, da biste pobedili morate da dobijete poverenje naroda. Da prihvatim laži i obmane, neću nikada. Znam da nije tema to što su izgubili beogradske izbore, zahvaljujući bahatosti je došlo i do preokreta dva meseca pre izbora. Suština je u tome kako da se slomi Srbija.

- Šta da pričate sa ljudima koji nisu u stanju da opravdaju poraz. Oni iz vladajuće partije, koji misle da mogu na bilo koji način da ostvare bolji rezulata, da im ne daj bože padne napamet, da će krivično da odgovaraju. Bolje je časno da izgubite izbore, nego nečasno da pobedite. Uvek je 10 puta bolje da časno izgubite nego da nečasno pobedite. Ko pomisli bilo šta nezakonito da uradi, krivično će da odgovara. Zadovoljan sam što su već dve preporuke ODIHR prihvaćene, je da svi učesnici izbora imaju jednaka prava da koriste prostore pod istim uslovima.

Referendum o nelegalnim gradonačelnicima

- Čekam Lajčaka, mislim da će 15. doći, pa ću se 16. ili 17 obratiti - najavio je predsednik.

- Nema sumnje da ćemo EXPO 2027 da dočekamo vozila bez vozača i nadam se, ne bih da budem prvi, ali ako me uvere da je to sigurno, biće to premijera za jugoisotčnu Evropu letećih automobila - najavio je predsednik.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Predsednik je rekao da je potrebno povećati stipendije i da se obezbedi što veći priliv ljudstva.

Vučić je o artiljeriji rekao da će Srbija da se postara da drastično umnoži ono čime se trenutno raspolaže, jer je reč o nečemu veoma važnom, efikasnom i ubitačnom. Dodao je i to da će se u najmanju ruku obezbediti pet puta više digitalizacije rada.

 

 

"Svi razmišljaju o ratu"

- Sve što vidite ovde možemo da prodamo u jednom danu. Svi samo razmišljaju o ratu i naoružanju. Ide kao alva sve - rekao je predsednik.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

- Ovde vidite sva naša čuda, sve što radimo, pravimo, da bude naše ubitačno oružje. Sve cevi sada pravimo u Srbiji, što nije bio slučaj ranije.

- Ovo mi je omiljeno, "Pasars" 40 mm, veoma ubitačno. Ovo nas košta, da imate u vidu, recimo milion i po, ovo možemo da prodajemo za najmanje 3 do 5 miliona, nismo još dovoljno proizveli da možemo da prodamo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike