Ko najviše zarađuje u Srbiji? Ovi poslovi su u samom vrhu liste!

07.03.2024

19:07

0

Četvorogodišnje Istraživanje o strukturi zarada obezbeđuje međunarodno uporedive podatke o prosečnim zaradama prema karakteristikama zaposlenih i karakteristikama poslovnih subjekata

Ko najviše zarađuje u Srbiji? Ovi poslovi su u samom vrhu liste!
Copyright Pixabay Profimedia

Statistika zarada obezbeđuje mesečne podatke o iznosu i kretanju prosečnih zarada do nivoa opština i oblasti delatnosti, godišnje podatke o visini zarada prema polu i stepenu stručne spreme zaposlenih kao i podatke o medijani i distribuciji zarada.

Četvorogodišnje Istraživanje o strukturi zarada obezbeđuje međunarodno uporedive podatke o  prosečnim zaradama prema karakteristikama zaposlenih i karakteristikama poslovnih subjekata.

1. Zaposleni u vazdušnom saobraćaju

Plate pilota svuda u svetu pa i kod nas prevazilaze prosečne zarade i to su uvećane i nekoliko puta.

Profimedia
 

Prema istraživanjima jedne HR agencije zarada koju pilot u zavisnosti od toga gde radi neretko je viša od 4.000 evra, a slična, možda nešto niža primanja imaju i kopiloti, dok su plate zaposlenih u kontroli letenja bile nešto više od 3.200 evra. Veoma dobra primanja imaju i inženjeri - mehaničari na održavanju vazduhoplovstva, od 1000 evra, pa naviše.

2.  IT sektor

Pixabay
 

Prema podacima koje je objavio Startit, prosečna plata za one programere za senior programere je 2.000 evra, za mediore je 1.375 evra dok su juniori u proseku plaćeni oko 900 evra, pa naviše.

3. Duvanska industrija

U vrhu lestvice po platama je i proizvodnja duvanskih proizvoda u kojoj je prosek plate 100.563 dinara.

Takve statistike ne čude, s obzirom na to ako imamo u vidu da tri najveća svetska proizvođača cigareta posluju u Srbiji.  

4. Reklamiranje i istraživanje tržišta

Zanimanja kao što su merketing menadžer, account menadžer, media buyer, digital marketing menadžer uvek su na ceni.

Oni koji se bave organizovanjem i sprovođenjem reklamnih kampanja imaju prosečnu zaradu prema istraživanjima veću od 130.000 dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike