Kad se Đoković i Federer spoje, ali ne na terenu: Ovo je matematički zadatak o kom bruji cela Srbija, da li biste ga vi rešili? (FOTO)

04.03.2024

13:04

0

Autor: J. B.

Iako se radi o potpunoj suprotnosti od sportskih takmičenja, matematika i tenis su se na neki način sjedinili ovaj put

Kad se Đoković i Federer spoje, ali ne na terenu: Ovo je matematički zadatak o kom bruji cela Srbija, da li biste ga vi rešili? (FOTO)
Rodžer Federer i Novak Đoković - Copyright Profimedia

Na društvenim mrežama objavljen je jedan neobični matematički izazov u kom su se đaci na jednom takmičenju suočili sa zadatkom inspirisanim dvojicom najvećih tenisera - Novakom Đokovićem i Rodžerom Federerom. 

Naime, iako se radi o potpunoj suprotnosti od sportskih takmičenja, matematika i tenis su se na neki način sjedinili ovaj put, te su mladi matematičari morali dobro da razmisle i odgovore na ovo pitanje. 

Zadatak je glasio:

Novak Đoković (Srbija) i Rodžer Federer (Švajcarska) jedini su igrači u open eri koji imaju preko 60 pobeda na sva četiri grend slem turnira. Igrali su ukupno 50 puta, a Đoković vodi sa 27:23 (plus predaja Federera u finalu Završnog mastersa 2014. godine). U jednom od najpoznatijih njihovih mečeva, u polufinalu turnira US open 2010, Đoković je dobio sa 3-2 u setovima, tj. u gemovima 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5. Na koliko različitih načina, u skladu sa pravilima tenisa, su mogli da dođu do istog ovog rezultata po gemovima? Ako je N dobijeni broj načina, koliko celobrojnih delilaca ima broj N?”

Da li biste vi znali da rešite ovaj zadatak? Pišite nam u komentarima. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike