"Danas je najtopliji dan sa temperaturom do 41 stepen": Meteorolog Đurić otkriva kada nam stiže osveženje!

01.08.2021

13:21 >> 13:30

0

Autor: M.Vujović

U jednom delu Srbije već tokom današnjeg dana uslediće pljuskovi sa grmljavinom

"Danas je najtopliji dan sa temperaturom do 41 stepen": Meteorolog Đurić otkriva kada nam stiže osveženje!
Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Danas je najtopliji dan četvrtog toplotnog talasa koji je ovog leta zadesio našu zemlju, kaže meteorolog “Weather to umbrella” Đorđe Đurić za 24sedam i dodaje da će u pojedinim delovima zemlje temperatura dostići i 41 stepen. On otkriva i kako nas vreme očekuje tokom sledeće sednice i da li nam sledi osveženje.

Kako navodi Đurić, fenski efekat jugozapadnog vetra danas podiže temperaturu na 40 stepeni.

TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

– Ovog poslepodneva u Srbiji duva jugozapadni vetar, fenskog efekta, pa su temperature u mnogim predelima iznad 35 stepeni, a najtopliji su Valjevo, Beograd i Zaječar sa 39 – ističe on i dodaje da će maksimalna temperatura u pojedinim predelima danas biti i do 41 stepen.

– Osim u Bačkoj i na severu Banata, gde se očekuju pljuskovi sa grmljavinom, kao i ponegde u drugim predelima Vojvodine i severa i zapada Srbije – navodi on.

Osveženje?

Istovremeno, on kaže da je oko 14 časova sever i zapad Bačke zahvatio oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz osveženje.

Meteorolog Đorđe Đurić, Printscreen/EduTv

– Ovaj sistem pristigao je iz Hrvatske i to kao znatno oslabljen. Veći deo Slovenije, severa i severozapada Hrvatske i Slavonije u prethodnim satima bio je na udaru snažnih grmljavinskih oluja sa gradom i veoma obilnim pljuskovima, a olujni vetar lomio je drveća, nosio krovove i prevrtao kamione. Snažne grmljavinske oluje u ovim predelima posledica su prodora hladnog fronta iz oblasti Alpa, ali i veoma izraženog temperaturnog gradijenta, jer su temperature u Sloveniji oko 20, a u Grčkoj i do 45 stepeni – objašnjava meteorolog za naš portal.

Oslabljeni hladni front usloviće da u ponedeljak na severu i zapadu Srbije bude i za 10 stepeni niža temperatura u odnosu na današnji dan, poručuje on.

– Maksimalna temperatura biće od 28 do 30 stepeni, u Beogradu do 29, uz pojačan severozapadni vetar, koji će dodatno rashladiti vazduh. Jug i istok Srbije i dalje će ostati pod uticajem vrele vazdušne mase, uz jugozapadne vetrove i temperature i do 37 stepeni. Ipak, u većem delu Srbije u ponedeljak pretežno sunčano, samo na severu i zapadu uz više oblačnočnosti – kaže meteorolog Đurić.

Oblačno, Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Prema njegovim rečima, nad našim područjem preovladava jugozapadno visinsko strujanje, u višim slojevima atmosfere nalaze se i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će padavine sadržati te čestice, što će ponovo biti vidljivo na vozilima i prozorima.

– U utorak i sredu pretežno sunčano, pred kraj dana uz više oblačnosti. Maksimalna temperatura biće od 30 na severu do 36 stepeni na jugu Srbije, u Beogradu do 32 – kaže on.

Sunce, kiša, grmljavina,…

Dalje, ističe, u četvrtak i petak očekuje se promenljivo oblačno vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

– Na severu i zapadu Srbije biće znatno prijatnije i svežije, na jugu i jugoistoku i dalje vrelo. Maksimalna temperatura u četvrtak od 26 na severozapadu do 38 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 30, a u petak od 22 na severozapadu do 34 na jugoistoku Srbije. U Beogradu do 26 stepeni – navodi on.

Za vikend sunčano, uz porast temperatura, koje će u subotu biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Ipak, već od nedelje u početkom sledeće sedmice ponovo veoma toplo, uz temperature preko 35 stepeni.

– Prema trenutnim prognozama, oko 10. avgusta usledilo bi osveženje i pad temperatura za 7-8 stepeni i one bi bile uglavnom oko 30 stepeni – kaže on i dodaje:

Pročitajte još
– Kao i prethodnih, i narednih dana će se oblačni i padavinski sistemi u sklopu ciklona i frontova premeštatai sa Atlantskog okeana severnije i zapadnije od našeg područja, tako da će u tim predelima Evrope biti znatno ugodnije i prijatnije, ali i sa čestim grmljavinskim olujama i obilnijim padavinama. Ovi sistemi do Srbije će u sklopu hladnih frontova i ciklona stizati kao veoma oslabljeni i najviše će se njihov uticaj osetiti na severu i zapadu Srbije  – kaže Đurić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike