Marika radila u državnoj firmi, a onda joj u pedesetoj pukao film i postala zanatlija: Danas živi od toga i prodaje po čitavom svetu!

28.02.2024

08:11

0

Marika se odmalena bavila štrikanjem, heklanjem i vezom, pa je odlučila da uz pomoć tih veština započne posao od koga danas živi

Marika radila u državnoj firmi, a onda joj u pedesetoj pukao film i postala zanatlija: Danas živi od toga i prodaje po čitavom svetu!
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Marika Srdić iz Zrenjanina ima malu zanatsku radionicu za izradu torbi, rančeva i sličnih stvari, a ponosna je na to što je svaki predmet koji napravi unikatan i ručno izvezen ili urađen pačvork tehnikom.

Ona već osam godina radi ovaj posao, a za stari zanat se odlučila, kako kaže, još u detinjstvu.

- To je nešto što se provlačilo kroz porodicu, bez obzira na poziv i školu koju sam završila. Šivenjem, vezom i heklanjem sam se bavila od ranog detinjstva. Kada sam u pedesetoj godini osetila veliko nezadovoljstvo radeći u državnoj firmi, samo se prelomilo i opredelila sam se za posao koji sada radim i u kome mogu maksimalno da dam sebe - rekla je Srdićeva za 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ona ima kućnu radionicu u kojoj je trenutno jedina zaposlena, a objašnjava da nema serijsku proizvodnju već se svaki predmet pojedinačno kroji i pravi.

- Funkcionišem tako što mi je radionica i prodajno mesto. Naravno, tu su društvene mreže za reklame. Šaljem svoje predmete po čitavom svetu. Ponekad putuju i po tri nedelje, recimo do Kanade, ali žene žele da imaju neku unikatnu stvar koja može da se takmiči sa daleko većim brendovima. A na sreću, rad zanatlija sve više uzima maha - kaže naša sagovornica.

Sertifikat kao potvrda od države

Marika je među 110 zanatlija iz Srbije koji je juče dobili sertifikat za stare zanate od Ministarstva privrede.

- Za sertifikat nisam planirala da konkurišem, ali na nagovor drugarica koje su mi rekli da će mi značiti, konkurisala sam. I kada su mi predočili sve prednosti sertifikata, shvatila sam da je to prava stvar. Prvo, potvrda mog rada, da nešto radim dobro. Drugo, neka sigurnosti i zaštita države. Prošle godine sam prvi put konkurisala na lokalnom nivou za subvencije za mašine i repromaterijal, koje sam dobila bez problema - rekla je ona.

Marika dodaje da inspiraciju nalazi u našoj zemlji.

- Naša zemlja je puna izazova i lepote koju prenosim. To su često naši banatski motivi - kaže ona.

24sedam/Katarina Mihajlović
Torba koju je radila Marika Srdić

Iako mnogi smatraju da se ne može živeti od zanata, naša sagovornica objašnjava da u njenom slučaju to nije tako.

- Da sam mlađa 20 ili više godina pitanje je kako bih razmišljala. Ja imam 58, a sa 50 godina sam krenula u ovaj izazov. Ipak sam bila opuštenija jer su deca već bila završila fakultet, pa nisam morala da razmišljam toliko o finansijama. Ali može se zaraditi. Ako ste vredni i radni, ako imate vere u sebe, ne možete da ne uspete. Ja trenutno radim torbe i aksesoare. Ali verujem u zanat i ne možete ne uspeti sa zanatom koji je vaših ruku delo. Uvek nađete način kako da opstanete - uverila nas je Marika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike