Koga na letovanju da pozovete u pomoć dok vatra guta sve oko vas?

03.08.2021

18:20 >> 06:04

0

Požari u Turskoj, Grčkoj, Italiji i Albaniji nisu zaustavili odlazak naših turista na te destinacije

Koga na letovanju da pozovete u pomoć dok vatra guta sve oko vas?
Copyright Požar, Profimedia

Več danima bukte šumski požari u Turskoj, Italiji, Grčkoj i Albaniji, gde inače i letuje najveći broj srpskih turista, a 24sedam otkriva šta da radite ako se nađete u grtotlu tih stravičnih prirodnih katastrofa.

Poslednjih dana u centru pažnje javnosti su požari, koji su opustošili nekoliko turskih letovališta – Manavgat i gradić Side, Bodrum i Marmaris.

Meštani i vatrogasci pokušavaju da zaustave širenje požara; Tanjug/AP Photo

Iako je više od 120 požara stavljeno pod kontrolu, vatrogasci se i dalje bore sa sedam požara, a tokom vikenda brojni turisti, osoblje hotela i lokalni stanovnici morali su da se evakuišu morskim putem, pri čemu su u pomoć priskočili i privatni vlasnici plovila.

Takođe, požar je u nedelju izbio i na grčkom ostrvu Rodos, a visoke temperature i jak vetar pogodovali su širenju požara i u drugim delovima Grčke. Tako, na Peloponezu bukti šumski požar od subote, a meštani nekoliko sela su evakuisani.

Rodos, Youtube/Ruptly

Situacija je nešto bolja u popularnom albanskom letovalištu Ksamil, gde je juče uveče izbio požar koji je zahvatio travu, nisko rastinje i šumu.
Srećom, na terenu su bili vatrogasci, a u gašenju vatre učestovovali su i lokalni žitelji, pa nema veće opasnosti da bi požar mogao da zahvati stambene objekte, gde trenutno letuje dosta naših turista.

Zapamtite ovo

Milan Lainović, potpredsednik Nacionalne turističke organizacije Srbije (Juta) rekao je za 24sedam da u situacijama kada nastupe prirodne katastrofe, turisti koji se nalaze u inostranstvu, najpre treba da se obrate turističkim vodičima.

Milan Lainović, Printscreen/Youtube/Grand magazin

– Naše agencije imaju svoje predstavnike u svim letovalištima gde su sada registrovani požari. Svaki punik, bilo da je ugrožen, ili jednostavno ima neku dilemu, trebalo bi da se javi njima, koji će ih usmeriti šta treba da rade. Njihovi koraci usklađeni su sa propisima i pravilima – navodi on i ističe da, kada je konkretno reč o požarima u Turskoj, većina naših putnika upravo je i kontaktirala agencije.

– Gde je bilo neophodno, mi smo reagovali, odnosno evakuisali putnike iz ugroženih hotela i premestili u drugi. Zato i napominjem da je uvek bolje putovati preko agencija, jer na svakih sat vremena dobijamo precizne informacije o stanju pogođenih mesta. To nam omogužćava i da brzo delujemo. Naravno, ukoliko se požar zahvati hotel, ne treba sedeti i čekati, već izaći i skloniti se na bezbedno – poručuje Lainović.

Hotel u Sideu, Turska, 24sedam/Milica Vujović

Kako dodaje, putnici treba da znaju da nikada nisu prepušteni sami sebi.

– Posao i obaveza agencije je da obezbedi siguran boravak u inostranstvu. Naravno, na elementarne nepogode ne možemo da utičemo, ali se sve naše agencije trude da izađu u suret putnicima – navodi on i opisuje trenutnu situaciju u Turskoj i Grčkoj.

– Većina požara je lokalizovana, najveći problem sada predstavlja dim koji se širi, međutim ekipe danonoćno rade na tome, pa verujemo da će i to uskoro biti regulisano – kaže potpredsednik Jute.

Dim i faktori rizika

A, upravo na posledice udisanja gustog dima upozorila je za 24sedam pulmolog i pneumoftiziolg prim. dr Tatjana Radosavljević.

Prim. dr Tatjana Radosavljević, Privatna arhiva

– Dim od šumskog požara je mešavina čestica raznih veličina, vodene pare i plinova, uključujući i ugljen monoksid i ugljen dioksid. One su uglavnom prevelike da bi se duboko udahnule u pluća, ali mogu iritirati nos i grlo. Sitnije čestice i plinovi su dovoljno mali da se mogu duboko udahnuti u pluća i mogu uzrokovati posljedice po zdravlje – upozorava ona i objašnjava:

– Najčešće, usled udisanja gustog dima, dolazi do iritacije, čiji su simptomi suzenje očiju i nosa, bol u grlu i kašalj. Kod zdravih osoba ovi simptomi prođu brzo nakon što se sklone od dima, međutim u velikom su riziku osobe koje imaju astmu, jer dim može da pogorša njihovo stanje. Tada je potrebno javiti se lekaru, jer u pojedinim slučajevima neophpdna je inhalacija ili davanje kortikosteroida – kaže ona.

Prema njenim rečima, u teoriji je moguće da veća količina dima izazove i teže posledice, poput srčanog ili moždanog udara.

Zaštita

– Deca, starije osobe, pušači i osobe sa već postojećim bolestima, kao što su srčane i plućne bolesti osetljivije su na posledice udisanja sitnih čestica. Simptomi se mogu pogoršati i može doći do “sviranja” pri disanju, stezanja u grudima i otežanog disanja. Takođe, mogući su i srčani ili moždani udar, ali samo ukoliko se osobe nalaze u centru žarišta, što sa našim turistima nije slučaj – poručuje naš pulmolog.

Dim, zagađenje, Pixabay

Kada je u pitanju zaštita od dima, dr Radosavljević kaže:

– Najbolja zaštita je korišćenje mokre krpe ili maramice. Tako natopljenu potrebno je držati preko usta i nosa, kako bi se sprečio ulazak čestica u pluća. Kada su u pitanju zaštitne maske koje koristimo i u borbi protiv koronavirusa, hirurške će pomoći, ali neće sprečiti prodor sitnih čestica – kaže ona i dodaje:

Pročitajte još
– Naravno, za vreme požara ili gustog dima treba izbegavati i aktivnosti na otvorenom prostoru, jer na taj način se više čestica udiše dublje u
pluća. Skloniti se od dima na bezbedno mesto, najolje u zatvorenoj prostoriji gde ćete zatvorite sve prozore i vrata – zaključuje dr Radosavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike