Strašna slika u Moravičkom okrugu: Na istom stubu umrlice žrtava koronavirusa i plakati za doček Nove godine

18.12.2020

06:02 >> 10:31

0

U trećem talasu koronavirusa u Moravičkom okrugu preminulo je više od 130 osoba, a najviše ih je iz Čačka

Strašna slika u Moravičkom okrugu: Na istom stubu umrlice žrtava koronavirusa i plakati za doček Nove godine
Copyright Foto: RINA

Jedan stub usred Čačka mogao bi da bude personifikacija sadašnjeg trenutka u čitavoj Srbiji – borba života i smrti!

Na jednom njegovom delu su umrlice onih koji su podlegli koronavirusu, a odmah pored pozivi na slavlje, radost i novu nadu – plakati za doček Nove godine.

Iako je fenomenološki to i razumljivo, jedna stvar je samo sporna – slavlja i žurke su, prema važećim odlukama Kriznog štaba, za sada, ad acta jer važi zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima za više od pet osoba.

U trećem talasu korona virusa u Moravičkom okrugu preminulo je više od 130 osoba, a najviše ih je iz Čačka. Teška epidemiološka situacija ne jenjava već danima, ali to nije sprečilo da na jednom stubu, na centralnom gradskom trgu, osvane poražavajuća slika: umrlice žrtava koronavirusa i plakati za doček nove 2020. godine – nalepljeni jedno uz drugo.

– Tokom borbe za svaki život, za svaki krevet u bolnici, pojavljuju se plakati koji pozivaju na doček Nove godine, što je čist beobrazluk. Postoje strogi propisi po kojima se zabranjuje svaki vid okupljanja, i ne znam koja će to inspekcija da dozvoli proslavu za manje od 15 dana – izjavio je, za RINU, dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa u Čačku.

Pročitajte još:

Potencijalna „epidemiološka bomba” jeste i predstojeća slava Sveti Nikola, za koju je poznato da je pola Srba slavi, a ona druga polovina ide na slavu.

– Ne mogu da shvatim da neko zove goste na slavu sada, jer na tom okupljanju neko od gostiju ili domaćina može da se zarazi i posle toga, ne daj bože, umre. Pitam se kako će taj domaćin da živi sa znanjem da se neko kod njega na slavi zarazio i umro. Biće proslava i okupljanja kad sve ovo prođe – kazao je dr Luković.

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku trenutuno su hospitalizovana 194 pacijenta pozitivna i suspektna na koronavirus. U respiratornom centru smeštemo je 17 pacijenata, od kojih je osam priključeno na respirator.

Foto: RINA

Nakon pristiglih rezultata za 602 uzorka, iz Čačka je 87 pozitivnih, iz Lučana 19, iz Gornjeg Milanovca 29 i iz Ivanjice 41 pozitivan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike