Porast broja obolelih od gripa i respiratornih infekcija, najviše pogođena deca do 14 godina

14.02.2024

13:01

0

U ovoj nedelji registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost

Porast broja obolelih od gripa i respiratornih infekcija, najviše pogođena deca do 14 godina
Copyright Profimedia

U prošloj nedelji u Srbiji je, na osnovu podataka iz populacionog nadzora nad gripom, prijavljeno 15.920 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što u poređenju sa prethodnom sedmicom predstavlja blagi porast broja obolelih, navodi se na sajtu Intituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

U ovoj nedelji registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost.

Na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama prijavljeno je 24.719 obolelih, što je takođe blagi porast broja obolelih u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu registrovane su u Zlatiborskom, Pirotskom i Srednjobanatskom okrugu, dok se najviše uzrasno-specifične stope beleže u uzrasnim grupama do četiri godine i od pet do 14 godina.

Kako se navodi, do sada su u Srbiji potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1) pdm09, A(H3) i B sa dominacijom podtipa virusa gripa A(H3).

Virus gripa je do sada potvrđen na teritoriji Južnobačkog, Kolubarskog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Srednjebanatskog, Raškog, Pomoravskog, Braničevskog, Borskog, Zlatiborskog, Nišavskog, Sremskog, Pčinjskog, Šumadijskog, Severnobanatskog, Jablaničkog, Moravičkog, Podunavskog, Zapadnobačkog Severnobačkog i Pirotskog okruga, na teritoriji Grada Beograda, kao i na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike