Male boginje registrovane i u ovom gradu u Srbiji: Ovo je četvrti slučaj za manje od 2 nedelje!

13.02.2024

21:03

0

Od 7. februara ove godine, dan nakon što su potvrđene morbile, na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije

Male boginje registrovane i u ovom gradu u Srbiji: Ovo je četvrti slučaj za manje od 2 nedelje!
Copyright Profimedia

Male boginje (morbile) registrovane su i kod jedne odrasle osobe iz Novog Sada. To je četvrti slučaj morbila u Srbiji za manje od dve nedelje, a prvi slučaj van Beograda gde su najpre potvrđene.

Najnoviji slučaj potvrđen je danas u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Odrasla osoba kod koje su potvrđene je vakcinisana jednom dozom vakcine, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Nju je juče prijavio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Podsetimo, u Beogradu registrovana su ukupno tri slučaja morbila, koji su potvrđeni u Institutu "Torlak".

- Prijavljena je porodična epidemija sa dve obolele osobe na teritoriji grada Beograda 8. februara 2024. godine, u kojoj je obolela jedna nevakcinisana osoba koja pohađa srednju školu i odrasla osoba koja je imala podatak u medicinskoj dokumentaciji da je preležala bolest u dečijem uzrastu. Sporadičan slučaj obolevanja potvrđen je juče kod nevakcinisanog deteta, učenika drugog razreda - mavodi "Batut".

Od 7. februara ove godine, dan nakon što su potvrđene morbile, na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije a u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike