Da li nas do kraja februara čeka zahlađenje sa snegom?

14.02.2024

07:40

0

Iako je početak ove sedmice Srbiji doneo zahlađenje, ono je bilo relativno blago

Da li nas do kraja februara čeka zahlađenje sa snegom?
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Zima u Srbiji protiče u znaku veoma blagog vremena, a ozbiljan nedostatak snega beleži se od početka februara. Tokom prethodnog perioda temperature u Srbiji bile su prave prolećne sa vrednostima i iznad 20°C, dok je u Negotinu je dostigla i 23°C.

Nažalost, sneg se skoro potpuno otopio do oko 1.400-1.500 metara nadmorske visine i ostalo ga je samo na najvišim planinama, pa je tako Kopaonik juče merio svega 10 centimetara, što je znatno ispod proseka za ovo doba godine.

Iako je početak ove sedmice Srbiji doneo zahlađenje, ono je bilo relativno blago. Temperature su opale i za desetak stepeni, uz jak severozapadni vetar. Slaba kiša padala je u nižim, sneg u višim planinama. Čak ni na planinama nije bilo snega u većim količinama, a najviše je pao na planinama jugoistične Srbije, pre svega na Staroj planini.

Ove večeri sve više jača polje visokog vazdušnog pritiska sa jugozapada, uz dalji osetniji porast vazdušnog pritiska, što predstavlja uvod u dalju stabilizaciju vremena nad Srbijom.

U sredu će u većem delu Srbije biti suvo, na severu i sunčano, a slabih padavina može biti samo još ujutro na jugu i jugozapadu Srbije.

I dalje će duvati umeren do jak severozapadni vetar, ali će njegov intenztet oslabiti do večeri.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Četvrtak i petak doneće sunčano i ugodno vreme. Ujutro se očekuje slab mraz, tokom dana toplije, a maksimalna temperatura biće oko 10°C.

Za vikend sledi nova promena vremena. Prvog dana vikenda očekuje se relativno toplo, uz temperature do 17°C, ali uz naoblačenje.

Drugi dan vikenda i početak sledeće sedmice doneće oblačno vreme, povremeno sa kišom, dok se sneg kao i ovog puta očekuje samo na višim planinama.

Prema trenutnim prognozama i to pogoršanje vremena neće doneti neke značajnije padavine.

Potom se očekuje suvo i stabilnije, ali i nešto hladnije vreme. Maksimalna temperatura početkom i sredinom sledeće sedmice u većem delu Srbije biće oko 10°C.

Na području Srbije od 20 do 26. februara pod uticajem povišenog vazdušnog pritiska biće stabilno i suvo.

U drugoj polovini sledeće sedmice u Srbiji će biti toplije, uz temperature i do 15°C, lokalno u pojedinim predelima i do 16-17°C.

Dakle, najmanje do pred samog kraja februara u Srbiji se ne očekuje zahlađenje nalik zimskom sa snegom u nižim predelima, a i vreme će biti uglavnom stabilno i natprosečno toplo, jedino ako izuzmemo kratkotrajno pogoršanje i manje zahlaženje 18-19. februara, kada će prolazni sneg biti rezervisan samo za više planinske predele.

Oko 27. februara u Srbiji se očekuje novo pogoršanje vremena sa padavinama, ali za sada se ne može odrediti kog oblika će biti to zahlađenje i da li nas očekuje zimski scenario sa snegom i u nižim predelima.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

S obzirom na to da snega u nižim predelima Srbije nije bilo tokom dosašanjeg dela februara, ovo ne bi bio jedini februar otkad se vrše merenja da ne bude snega, ali samo pod uslovom da ne padne ni na samom kraju meseca.

Iako je do kalendarskog početka proleća ostalo još nešto više od mesec dana, u ovom trenutku zima se ne može još uvek u potpunosti otpisati, s obzirom na to da sneg i zima i te kako znaju da pogode Srbiju i tokom marta, ali i tokom aprila. Prošlogodišnji april doneo je Beogradu rekordni sneg za april, a temperatura je opala na 0°C, piše Telegraf.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike