Gradovi u fokusu: Ministarka kulture održala sastanak sa gradonačelnicima, veliko interesovanje za projekte

13.02.2024

17:42

0

Stvara se ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih ustanova i umetnika

Gradovi u fokusu: Ministarka kulture održala sastanak sa gradonačelnicima, veliko interesovanje za projekte
Copyright Foto: Dario Konstantinović

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković održala je danas sastanak sa 50 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, koji će uz podršku Ministarstva kulture tokom ove godine raditi na obnovi kulturnih centara, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije.

Gojković je naglasila da su gradovi i opštine pokazali veliku zainteresovanost da i ove godine konkurišu za sredstva Ministarstva u cilju obnove infrastrukture u kulturi, čime se stvara ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih ustanova i umetnika.

Foto: Dario Konstantinović
 

 

Putem konkursa „Gradovi u fokusu“ opredeljeno je 350 miliona dinara za projekte u 2024. godini, a potpredsednica Vlade i ministarka kulture je pozvala gradonačelnike i predsednike opština da u što kraćem roku krenu u realizaciju podržanih projekata.

Gojković je ukazala da su na ovaj način, u najvećem broju slučajeva decenijama devastirani objekti, u poslednjih nekoliko godina dobili novi sjaj i mogućnost da se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadržaj.

Foto: Dario Konstantinović
 

 

Od 2016. godine podržano je više od 180 projekata, a samo u poslednje tri godine 99 projekata širom Srbije, čime se istovremeno stvaraju mnogo bolji uslovi za umetnike i njihov rad, a sa druge strane i prilika da građani, gde god da žive, imaju priliku da uživaju u kulturnom programu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike