Dolazi jesen, hoćemo li ponovo raditi od kuće? Doktor Tiodorović pojasnio kako stoje stvari

04.08.2021

07:08 >> 08:54

0

Autor: A. B.

Kao i uvek, nažalost, postoje najugroženije grupe, te se na njih misli da će raditi od kuće

Dolazi jesen, hoćemo li ponovo raditi od kuće? Doktor Tiodorović pojasnio kako stoje stvari
Copyright Stefan Tomasšević/ATAImages

Mnogi su tokom prošle godine bili prinuđeni na rad od kuće, a postoje indikacije da će pojedini morati tako nešto da ponove.

Naravno, kao prva stvar da se tako nešto izbegne jeste vakcinacija.

Profesor doktor Branislav Tiodorović ne očekuje da će biti rada od kuće, odnosno da postoji mogućnost u malom procentu.

Pročitajte još:

– To se ne očekuje jer ćemo imati 50 odsto vakcinisanih najmanje, mada bi bilo dobro da imamo 65-70 odsto, što bi predstavljalo kolektivni imunitet. Takođe, imaćemo dobar procenat onih koji su preležali koronu ili stekli prirodni imunitet, pa ne očekujemo da ćemo imati visoki skok oboljenja kakav smo imali prošle godine. Ako je u nekom kolektivu veliki broj zaposlenih vakcinisan, onda nema potrebe da rade od kuće, osim u onim slučajevima, ako postoji radnik koji iz nekog razloga nije mogao da primi vakcinu, jer postoje ljudi koji imaju toliko alergija. Dakle, ja sam optimista i verujem da će ljudi, ali i mladi shvatiti značaj vakcinacije i da će procenat svakako biti veći – ističe Tiodorović.

Antonio Ahel/ATAImages

Kao i uvek, nažalost, postoje najugroženije grupe, te se na njih misli da će raditi od kuće, odnosno da će poslodavci morati da im obezbede takve uslove.

– Za hronične bolesnike, za one sa slabim imunitetom, za njih treba onda preporučiti rad od kuće u tom periodu. Svaki kolektiv može da donese odluku, pod kojim uslovima može da organizuje rad od kuće, ako je ugroženo zdravlje nekog ko ima hroničnu bolest, treba mu to omogućiti. Zimski period će nam doneti uslove za širenje infekcije, čim je hladnije, više se boravi u zatvorenom prostoru, onda postoji daleko veći rizik od infekcije nego u letnjem periodu – dodao je član Kriznog štaba, prenosi “Blic”.

Zbog toga je ponovio apel koji se provlači kroz sve puteve informisanja više od godinu dana.

Pročitajte još:

– Nijedna vakcina ne štiti 100 odsto, ali ako neko ima dobar imunitet, onda će ona već imati bolju zaštitu, ako pak nema dobar imunitet on je zaštićen tom vakcinom da ne dobije težak oblik bolesti. Zato apelujemo i na kolektive, i na fakultete i na škole, što veći obim, to će biti lakšeg i normalnijeg funkcionisanja.

Što se vakcinisanih tiče, dovoljno je bezbedno da idu na posao, smatra struka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike