Obeleženo 148 godina postojanja i rada Crvenog krsta u Srbiji (FOTO)

06.02.2024

15:03

0

Svečanost je počela intoniranjem himne Bože pravde

Obeleženo 148 godina postojanja i rada Crvenog krsta u Srbiji (FOTO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Crveni Krst Srbije obeležio je danas 148 godina osnivanja i rada, što ga čini jednom od najstarijih takvih ogranizacija u svetu.

Svečanosti u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu, prisustvovali su predsednik Crvenog Krsta Dragan Radovanović, partijarh srpski Porfirije, ministarska zdravlja Danica Grujičić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnici ministarstva za brigu o porodici i demografiju, ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministarstva prosvete i predstavnici međunarodnih organizacija.

Svečanost je počela intoniranjem himne Bože pravde, a prisutnima se prvi obratio Dragan Radovanović koji je istakao da se danas obeležava rad najstarije humanitarne organizacije u Srbiji i jednoj od najstarijih institucija u našoj zemlji.

Tanjug/Rade Prelić
 

On je podsetio da jena inicijativu Vladana Đorđevića 6. februara 1876. godine osnovano Srpsko društvo Crvenog Krsta u zgradi tadašnje Dvorane beogradske opštine, to jest u današnjem Muzeju kinoteke, i izrazio zahvalnost ovoj ustanovi što je omogućila da se ovde obeleži godišnjica.

- Crveni krst Srbije osnovan je među prvih 15 nacionalnih društava u svetu, što ga danas čini jednim od najstarijih članova u porodici organizacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Činjenica da trajemo toliko dugo i neprekidno govori da naš narod veruje u vrednosti i ideje Crvenog Krsta - rekao je Radovanović.

On je istakao da ova organizacija prati savremene trendove i neguje tradiconalne vrednosti.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Mreža Crvenog Krsta čini komparativnu prednost naše organizacije, jer nam omogućava da dođemo do svakog stanovnika kome je potrebna pomoć i naše kolege i volonteri poznaju korisnike našeg programa - rekao je on.

Dodao je da u Crvenom Krstu volontira 37. 000 volontera stalno i 32. 000 povremeno.

- Crveni krst ima ulogu da pomogne javnim vlastima u humanitarnoj oblasti. Uvek je spreman da odgovori na opredeljene zadatke, korišćenje msvojih resursa, pažljivo sagledavajući svoje kapacitete - rekao je on.

Istakao je da ova organizacija ima razloge da bude ponosna.

- Samo u prošloj godini u aktivnostima Crvenog krsta bilo je obuhvaćeno milion i trideset hiljada građana, korisnika socijalnog programa, stanovnika ugroženih područja, nesreća, dobrovoljnih davala krvi, a distribuirano je 4.720 tona pomoći - rekao je on.

Tanjug/Rade Prelić
 

Istakao je da to ne bi bilo moguće bez partnera i dobročinitelja, ali i podrške Vlade Srbije i resornih ministarstava, volonetera, Međunarodnih pokreta- Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne federacije društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, predstavinka EU i UN i medija.

On je rekao da je u osnivanju učestvovali mnogi važni ljudi 19. veka, da je prvi predsednik bio Mihajlo Jovanović, a u glavnom odbru Josif Pančić, Đorđe Vajfert, Ilija Kolarac i mnogi drugi.

- Svojim delima i uglednom su dali početni kredibit, koji se kasnije razvijao. Od samog početka je lestvica postavljena visoko. Kada je osnovan Crveni krst je imao 35.000 pododbora, i 2.000 članova, dok je devet godina kasnije imao 105 pododobra. Danas broji 183 organizaciije. Osnovni zadatak je pravljenje strategija, podrška organizacijama i obezbeđivanje efikasnog rada, koje se postiže prisustvom volonetera na zadatku - rekao je on.

Dodao je da danas organizacija broji 193.000 članova i to pokazuje poverenje u rad. Radovanović je istakao da će i dalje ova organizacija nastaviti da čini dobra dela.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike