Prete li Srbiji vulkani? Ako prorade u Italiji, posledice bi mogli čak i mi da osetimo

15.01.2024

11:51

0

Vulkanske aktivnosti u Srbiji završene su pre više miliona godina

Prete li Srbiji vulkani? Ako prorade u Italiji, posledice bi mogli čak i mi da osetimo
Copyright Profimedia

Predrag Mijatović ispred Geološkog zavoda Srbije izjavio je da je Srbija kao sredina gde bi možda moglo doći do neke vulkanske aktivnosti izražene, dosta stabilna i mirna. Međutim, ako bi se aktivirali neki vulkani u Italiji to bi moglo da se oseti i kod nas.

Mijatović je objasnio da je poslednja vulkanska aktivnost u Srbiji bila pre nekoliko miliona godina. 

- Mi ovde na teritoriji Srbije imamo ostatke te vulkanske aktivnosti. To su na primer planine koje se nalaze južno od Beograda, kao što su planina Rudnik, Oplenac, Borač, onda dole okolina Medveđe, Radan planina i na istoku Srbije, okolina Bora i dole ka jugu, ka Bugarskoj - rekao je on i dodao da su te aktivnost završena pre dosta miliona godina.

Osvrnuo se i na nama najbliže vulkane u Italiji.

- Srbija konkretno ne bi trebalo da ima nikakve specijalne posledice ako dođe do erupcije tih vulkana. Pogledajte, poslednja katastrofa koja se desila u današnjoj Italiji, to je nekadašnje Rimsko carstvo, bila je negde 79. godine pre Nove ere kad su bukvalno zbrisana dva grada. Posle toga više nije zabeležena tako jaka i intenzivna vulkanska aktivnost.

Opasnost jedino od vulkanske prašine

Osim Etne podsetio je i na Vezuv, ali i na manje poznat vulkan Stromboli:

Profimedia
 

- Dobro, na teritoriji Italije, osim Etne, postoji još jedan aktivni vulkan, on je Vezuv, a smatra se da su isto, mada neaktivna vulkanska ostrva Stromboli. U tom delu Italije, postoje indicije da postoji i supervulkan, koji je registrovan preko, da kažem, određenih postvulkanskih manifestacija, kao što su gasovi i, da kažem, jednostavno slaba neka podrhtavanja tla. A taj vulkan je jedino registrovan intenzivnim geofizičkim istraživanjima koje oni tamo u Italiji sprovode već godinama - rekao je za Kurir.

Objasnio je kakve bi posledice erupcija vulkana u Italiji mogla da ima po Srbiju:

- U suštini i da dođe u Italiji do erupcije vulkana jedina neka, da kažem posledica po Srbiju može da bude to što, prilikom tih erupcija, oslobađa se relativno velika količina vulkanskog pepela i praha, koja putem gornjih strujenja u atmosferi može doći do Srbije i da se ovde obori u vidu nekih padavina. Međutim, taj materijal koji se na taj način obara bilo gde, na nekom prostoru zemljine kugle, to je vrlo, da kažem, dobar materijal, bogat je mineralima i jedinjenjima koji mogu da unaprede kvalitet zemljišta na koje padne - objasnio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike