Najviše se razboljevaju deca do četiri godine: Nema razloga da se produži zimski školski raspust

15.01.2024

10:17

0

Đaci širom Srbije uskoro u svojim klupama

Najviše se razboljevaju deca do četiri godine: Nema razloga da se produži zimski školski raspust
Copyright TANJUG/ Aleksandar Canić

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da nema razloga da se, zbog epidemiološke situacije, produži zimski raspust za đake i napomenula da su učenici u Vojvodini jutros već krenuli u školu.

Grujičić je pojasnila da su ispitivanja pokazala da je najveća zastupljenost respiratornih infekcija kod dece starosti do četiri godine.

- To je uzrast dece koja pohađaju vrtiće, a ne škole, tako da su rezultati takvi da nema razloga da se produži raspust - rekla je Grujičić za "Novo Jutro" na Pinku.

Ona se osvrnula i na dosadašnji rad resora na čijem je čelu 14 meseci i navela kako je urađeno mnogo toga, uključujući donošenje zakona koji je omogućio da pacijenti dobijaju terapiju koja je najbolja za njih.

- Zatim je tu i Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji, koji će od prvog januara sledeće godine obezbediti kompletnu zaštitu podataka - rekla je Grujičić.

Ona je naglasila da je sa druge strane ostalo još mnogo toga i da se uradi.

- Pre svega jačanje primarne zdravstvena zaštite, novi Institut za onkologiju i radiologiju, reorganizacija zdravstvenih sistema - rekla je ona.

Ministarka je naglasila da se takođe i radi na rešavanju nekih problema u sistemu, poput prevelikih lista čekanja na magnetnu rezonancu.     

- Za magnetnu rezonancu je već napravljen softver koji bi trebalo da zaživi od februara. Poenta je da smo revidirali oko 7.000 pacijenata i ispostavilo se da je 30 odsto imalo zakazane preglede na dva mesta. U ovom sistemu će biti i KBC Niš i Kragujevac, dok će u trećoj fazi od maja ući i KBC Vojvodina - rekla je ona i dodala da će biti nabavljeno još 10 magnetnih rezonanci.

Grujičić se osvrnula i na nove projekte, poput BSL laboratorije u Torlaku i izmeštanja porodilišta Narodni front iz Ulice Kraljice Natalije.

- Ove godine je uloženo oko 500 miliona dinara. BSL labaratorija bi trebalo da bude izgrađena do kraja ove godine, a radovi bi trebalo da počnu u februaru. Tu će raditi naši stručnjaci i moći ćemo da identifikujemo sve mikroorganizme koji se pojave - objasnila je ministarka.

Kada je reč o novoj lokaciji porodilišta, Grujičić kaže da se izgradnja očekuje polovinom ove godine i to na Bežanijskoj kosi.

- Za to će biti zaduženo ministarstvo za javna ulaganja, a najverovatnije će Narodni front pripasti KBC Bežanijska kosa - rekla je ona.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike