Srećna srpska Nova godina: Portal 24sedam svim čitaocima želi puno zdravlja i uspeha

14.01.2024

00:02

1

Autor: 24sedam

Pravoslavna Nova godina, poznata kao julijanska Nova godina, je praznik koji se slavi 14. januara po gregorijanskom kalendaru u balkanskim zemljama

Srećna srpska Nova godina: Portal 24sedam svim čitaocima želi puno zdravlja i uspeha
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Srpska nova godina, koja se slavi po julijanskom kalendaru, stigla je u ponoć, a portal 24sedam svim čitaocima želi puno zdravlja, sreće, veselja i uspeha!.

Dočekasmo, kako narod kaže, Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. Danas, 14. januara, obeleževa se i veliki praznik -  Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i krsna slava Sveti Vasilije Veliki.

Pravoslavna Nova godina, poznata kao julijanska Nova godina, je praznik koji se slavi 14. januara po gregorijanskom kalendaru u balkanskim zemljama - Srbiji, Crnoj Gori, BiH (Republika Srpska), Severnoj Makedoniji kao i u pravoslavnim delovima Hrvatske, a tog datuma je 1. januar po julijanskom kalendaru.

Tanjug / Ivan Milinkov
 

Julijanska Nova godina slavi se i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji, a zanimljiva je činjenica da tradicija obeležavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, ali i u nekim delovima galske zajednice u Škotskoj.

Tog dana jede se glava božićne pečenice, a to je najčešće glava jagnjeta ili praseta, a domaćice mese novogodišnju česnicu "Vasilicu".

Crkva ispraća staru i dočekuje novu godinu neuobičajenim slavljima, na duhovni način, molitvama i bogosluženjima, ali i blagosilja sve pristojne proslave, podsećajući da se u brojnim crkvenim domovima obeležava ovaj značajan praznik.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike