Počinje "sezona" požara! Ovaj nikako ne gasite vodom, zapalićete čitavu kuću: Stručnjak objasnio šta raditi kada počne da gori...

12.01.2024

08:12

0

Autor: R.M.

Dimnjake najbolje gasiti PP aparatom, a električne uređaje obavezno isključiti iz struje ako počnu da gore

Počinje "sezona" požara! Ovaj nikako ne gasite vodom, zapalićete čitavu kuću: Stručnjak objasnio šta raditi kada počne da gori...
Copyright Profimedia

Naglo zahlađenje u Srbiji podstaklo je mnoge ljude da pojačaju grejanje u svojim kućama i stanovima, a mnogi da bi se zagrejali koriste peći na čvrsta goriva ili grejalice i TA peći.

Međutim, malo njih razmišlja o tome da neki uređaj, pa čak i dimnjak, mogu da izazovu ozbiljan požar ako se upale tokom korišćenja.

Predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palilula Zoran Stojanovski objasnio je za 24sedam pravila prema kojima treba postupati u slučaju požara dimnjaka ili strujnih uređaja.

- Što se tiče dimnjaka najbolja je preventiva, a ona podrazumeva da ga je odžačar očistio na vreme. Ali, ako se slučajno upali, najbolje bi bilo da imate protivpožarni aparat sa kojim se može ugasitit požar na donjem, malom otvoru od peći. Bitno je taj otvor ne otvarati do kraja, kako ne bi ušao kiseonik i izazvao još veći požar. Nego samo toliko koliko je dovoljno da prođe crevo PP aparata i tako pokušati da "ugušite" kiseonik prahom - objasnio je Stojanovski.

Profimedia
PP aparat

On objašnjava da do požara u dimnjacima dolazi zbog toga što se talože razne smole unutra, a ono što je najvažnije jeste da vatru nikako ne treba gasiti vodom!

- U slučaju da počnete gašenje vodom, dolazi do eksplozije i vatra se još brže raširi. To je kao da gasite vrelo ulje vodom. Recimo, zapali se šerpa sa uljem i ako probate da bacite vodu u šerpu zapalili bi ceo stan! Tako bi i ovde došlo do slične situacije - kaže Stojanovski.

Ali čak i ako ste ugasili požar PP aparatom, to i dalje ne znači da ste bezbedni jer žar može ostati u nekim višim delovima koje ne vidite.

Profimedia
 

 

- Zato uvek pozovite vatrogasce da dođu i provere. Oni imaju termovizijske kamere i mogu da vide da li je negde ostalo vatre - objasnio je on.

Opasnost i od električnih uređaja

Stojanovski kaže i da postoji opasnost od paljenja električnih uređaja, poput TA peći ili grejalice.

- Ako se to desi, prvo treba isključiti iz struje uređaj koji se zapalio, a onda ako u kući postoji gas, treba i to isključiti. Tada treba početi sa gašenjem i eventualnom evakuacijom ljudi, i odmah pozvati vatrogasce na broj 193. Zato savetujem da svako domaćinstvo ima barem jedan PP aparat - objasnio je naš sagovornik.

On dodaje da to nije velika investicija i da aparat košta oko 4.000 dinara a, recimo, PP aparat S-9A sa 9 kilograma praha može da ugasi neki početni požar. 

- Za stan od 50 do 80 kvadrata dovoljan je jedan PP aparat, ili po mogućnosti dva. U toj prvoj fazi požara moguće ga je ugasiti aparatom. Ipak, ako se razbukta tu nema gašenja, samo zvati vatrogasce - upozorio je Stojanovski. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike