Paprene kazne za sneg na krovu auta! Većina vozača ne zna pravilno da očisti vozilo, a to može skupo da ih košta!

10.01.2024

07:50

0

Autor: R.M.

Sneg ne sme biti na krovu automobila, odnosno mora biti očišćen sa karoserije tako da u toku vožnje ne bi padao na druga vozila

Paprene kazne za sneg na krovu auta! Većina vozača ne zna pravilno da očisti vozilo, a to može skupo da ih košta!
Čišćenje snega sa kola - Copyright Profimedia

Prvi sneg izazvao je nekoliko saobraćajki već prvog dana, ali sem sporije vožnje, mnogi vozači previđaju ili čak ne znaju da automobil mora biti u potpunosti čist kada je u vožnji.

Zapravo, ukoliko vam auto nije pravilno očišćen od snega, rizikujete da platite ne tako malu kaznu - od 5.000 pa do 18.000 dinara. 

- Za neočišćen auto postoji kazna, a mnogi to ne znaju. Očiste vetrobrane, a na krovu ostane sneg. A on ne sme biti na krovu automobila, odnosno mora biti očišćen sa karoserije tako da u toku vožnje ne bi padao na druga vozila i ometao bezbedno kretanje. To je zakonski odavno regulisano i nije sitna stvar, već vrlo važna. To znači da može biti kažnjen svaki vozač koji nije očistio auto na način na koji je to predviđeno - objasnio je za 24sedam profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić. 

Profesor Vujanić kaže da druga stvar na koju ljudi najčešće ne obraćaju pažnju jeste promena guma tokom zime.

Profimedia
 

- Smeju da se koriste pneumatici za sve sezone, koji su univerzalni, kao i oni koji su namenjeni za teže uslove, odnosno zimski. Oni koji imaju letnje pneumatike ne smeju da voze. U zimskim uslovima, savetujem da zbog sopstvene bezbednosti vozači voze tako da ne moraju da koče iznenada i jako. Najčešći uzrok svih nezgoda je nastanak iznenadne opasnosti na koju se reaguje intenzivnim kočenjem, a ono praktično nema funkciju kada ima snega. I zbog toga dolazi do mnogo saobraćajnih nezgoda - rekao je profesor Vujanić, ali je dodao da je proteklih dana, otkako je pao sneg, manje nesreća nego što se to inače očekuje kada se u ovolikoj meri pogoršaju uslovi vožnje. 

Inače, vozači bi trebalo da obrate pažnju i na akumulator koji se može isprazniti ako auto duže stoji tokom zime, i to od hladnoće. 

Proveriti akumulator

Ipak, profesor Vujanić kaže da se akumulator ako je ispravan neće isprazniti brzo u slučaju da se auto ne koristi neko vreme.

Profimedia
 

- Akumulatori se prazne kada automobil nije u vožnji i kada se ne dopunjuje stalno. Ali to pražnjenje se ne odvija tako brzo da bi izazvalo problem ako ne vozite auto sedam ili 10 dana. Ali ako nije u dobrom stanju, pa ga još ispraznite stajanjem, a onda probate da ga startujete po hladnom vremenu, on će se isprazniti brzo - rekao je on.

Profesor Vujanić dodaje da trenutne temperature nisu problematične što se tiče akumulatora.

- Sve temperature do -10 stepeni celzijusa nisu problematične da bi akumulator pravio probleme - rekao je on.

Pored akumulatora, majstori često preporučuju da se obrati pažnja i na brisače, pa je čak preporučljivo da stavite staru čarapu na njih kako se ne bi metlice zalepile za staklo.

Takođe, savetuje se i oprez prilikom otvaranja vrata ukoliko je brava zaledila. Najbolje je zagrejati je nečim, pa makar to bila i vrela voda, kako bi se što pre odledila. Međutim, nikako ne pokušavajte da je otvorite na silu, jer se može desiti da se polomi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike