Srpska vojska najjača na Balkanu! Hrvatska nam debelo "gleda u leđa", a ostali ni da priđu

20.12.2023

11:26

0

Autor: 24sedam

Naša vojska zauzela 58. mesto od 145 mesta na svetskoj listi vojski, dok je sledeća na balkanskoj listi Hrvatska koja se nalazi 10 mesta niže

Srpska vojska najjača na Balkanu! Hrvatska nam debelo "gleda u leđa", a ostali ni da priđu
vojska promocija ATA (11) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Specijalizovani vojni portal "Global Firepower" objavio je listu od 145 najmoćnijih armija na svetu, među kojima se visoko pozicionirala i naša Vojska Srbije. 

Tako je naša vojska zauzela 58. mesto, dok je sledeća na balkanskoj listi Hrvatska koja se nalazi 10 mesta niže.

Slovenačka vojska je na 86. mestu, severnomakedonska na 108. mestu. a crnogorska na 128. mestu. Iza crnogoroske vojske, što se Balkana tiče, nalazi se vojska BiH. i to na 133. mestu. 

Inače, Vojska Srbije je i u samom vrhu kada je reč o Jugoistočnoj Evropi, pa je tako jedino grčka armija bolje rangirana, i to na 30. mestu. Zanimljivo je da se bugarska vojska nalazi jedno mesto iza naše vojske.

Što se tiče vrha liste, očekivano se na prvom mestu nalazi vojska SAD, pa onda slede vojske Rusije, Kine, Indije, Velike Britanije, Južne Koreje, Pakistana, Japana, Francuske, Italije, Turske, Brazila, Indonezije, Egipta, Ukrajine, Australije, Irana, Izraela, Vijetnama, Poljske, Španije, Saudijske Arabije, Tajvana, Tajlanda...

Inače, sajt u rangiranju uzima u obzir razne faktore, poput stepena sofisticiranosti vojne opreme, finansija, položaja ili resursa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike