Opekotine tokom kuvanja nikako ne lečiti uljem, žumancem ili šećerom: Doktorka iz Hitne pomoći otkrila šta treba uraditi

26.12.2023

14:42

0

Nemojte stavljati ništa što ste pročitali na internetu, a da nisu profesionalci napisali

Opekotine tokom kuvanja nikako ne lečiti uljem, žumancem ili šećerom: Doktorka iz Hitne pomoći otkrila šta treba uraditi
Copyright Profimedia

Ukoliko tokom pripreme novogodišnje trpeze dođe do opekotine prsta, šake ili ruke najvažnije je najpre rashladiti to mesto, da bi se izvukla temperatura, savetuje doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

- Nemojte stavljati ništa što ste pročitali na internetu, a da nisu profesionalci napisali, kao što su ulje, šećer, kafa, žumance -  upozorava dr Stefanović.

Navodi da je preporuka struke da to mesto treba rashladiti, staviti pod hladnu vodu, ne stavljati led, a isto tako dobro je da svi u kućnoj apoteci imamo neke gelove ili masti koje su već pripremljene za opekotine u smislu da se izvlači temperatura, piše RTS.

Prema njenim rečima, visoka temperatura na mestu opekotine dalje razara tkivo i pravi toksične stvari.

- Dakle, treba da to rashladimo, a ako ne prolazi javiti se lekaru za dalji tretman, možda čak i hirurški, a nikako ne bušiti plik - ističe dr Stefanović.

Ako je reč o maloj površini dovoljno je rashlađivati i upotrebiti kremu ili mast napravljenu samo za tu svrhu, zaključila je doktorka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike