Recept za pastirsku sreću! Vekovima ga jedu na Staroj planini, a čak su mu i proslavu napravili (FOTO)

09.08.2021

06:30 >> 15:41

0

Autor: R.M.

U Svrljigu počelo 15. takmičenje u pravljenu starog, pastirskog jela belmuž

Recept za pastirsku sreću! Vekovima ga jedu na Staroj planini, a čak su mu i proslavu napravili (FOTO)
Copyright 24sedam/A. K.

Tiha vatra, kazan za mast, zasukani rukavi. U redu, jedni pored drugih, kao konkurencija, ali uz druženje i smeh. Tako već 15 godina u Svrljigu počinje takmičenje u spremanju belmuža – pastirskog specijaliteta koji se već vekovima priprema u domaćinstvima na Staroj planini i jugu zemlje. Od zaborava ga je ipak sačuvao svrljiški kraj.

Jednodnevni ovčiji sir, kukuruzno brašno i tiha vatra – tri su sastojka neophodna za spremanje belmuža, specijaliteta jugoistočne Srbije. A početkom avgusta, okupi se ovde veliki broj onih koji bi se oprobali u spremanju najboljeg belmuža.

24sedam/A. K.

Nekada pastirsko i ritualno jelo koje se spremalo prvog dana posle prve godišnje muže ovaca na Đurđevdan, 6. maja,  belmuž je od 2012. na listi nematerijalnog kulturnog nasleđe Srbije.

Majstori u spremanju ovog tradicionalnog jela kažu da je četvrti i najvažniji sastojak spretna ruka koja zna šta radi.

24sedam/A. K.

Kažu, pak, da je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.

– Za prvi korak u pravljenju belmuža potrebno je staviti sir u šerpu ili tiganj. Kada se on istopi doda se brašno i promeša. To je uglavnom fino kukuruzno brašno, ali može biti i čisto. Mlad sir se iz krpe, kada se procedi, pritisne, a zatim se napravi da izgleda slično kao kačamak – objašnjavaju nam u ovoj opštini na jugu Srbije.

24sedam/A. K.

– Na jakoj vatri mladi sir se topi i pretvara u maslo i tada mu se dodaje šaka brašna. Ovo jednostavno, ali ukusno jelo pravi se po receptu starom 200 godina, ali i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini. Ono se pravi od kravljeg, ali i od ovčijeg sira, a nećete pogrešiti ni ako pomešate ove dve vrste – dodaju.

24sedam/A. K.

Pored ukusa i arome ova hrana ima i zanimjivo ime. Reč bel je lokalizam koji znači beo i ukazuje na boju sira ili mleka, dok je muž izraz koji označava jačinu ovog jela, koje, kako tvrde stari, daje snagu i vitalnost. U šali ili ozbiljno postoje i oni koji kažu da izraz belmuž znači muž koji je obeleo obraz i da je osnovna hrana mladoženja.

24sedam/A. K.

Ovom specijalitetu u čast, svake godine održava se tradicionalna trodnevna manifestacija koju poseti i do 100. 000 ljudi.

Pastirskim višebojem i izborom za najlepše pastirice do 9 godina, ove godine je minulog vikenda otvorena 15. Belmužijada. Održan je i Sabor gajdaša balkanskih zemalja na kome je pobedu odneo Aleksandar Vasov iz Dimitrovgrada. Ove godine okupilo se 11 ekipa koje su se takmičile u spremanju belmuža, a za proglašenje pobednika, odlučivale su nijanse.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike