Ovako će izgledati budućnost srpske mafije: Kriminalci će biti dobro skriveni, a poslovi će se odvijati na jednom mestu

07.12.2023

07:55

0

Autor: R.M.

Kriminalci se na internetu osećaju zaštićeniji zbog čega sve više poslova sele na mrežu

Ovako će izgledati budućnost srpske mafije: Kriminalci će biti dobro skriveni, a poslovi će se odvijati na jednom mestu
Uviđaj Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska policija uhapsila je petoricu osumnjičenih da su se udruživali radi vršenja krivičnih dela u vezi sa krivičnim delom posredovanje u vršenju prostitucije.

Oni su počeli u januaru, a organizovali su oglašavanje za prostituciju preko interneta a ženske osobe za prostituciju predavali su trećim licima za pružanje seksualnih usluga.

Iako je prostitucija jedno od prisutnijih krivičnih dela u Srbiji, zabrinjava to što su ovi sajber makroi "klijente" nalazili preko interneta i samim tim bili zaštićeni od direktnog kontakta.

Nažalost, pojavom "dark veba" ali i sve većim uticajem društvenih mreža, kriminalci organizovani kriminal veoma brzo prebacuju na internet pa se čak i poslovi plaćaju virtuelnim novcem - bitkoinima.

Skriveni iza tastature

Razlog svemu je što se kriminalci na internetu osećaju zaštićenim, a kriminolog Ratomir Antonović za 24sedam objašnjava da ih je teže i naći.

- Nažalost, to je problem koji je duže vreme prisutan i radi se o kriminalitetu 21. veka. Činjenica je da se kriminal preseljava u sajber svet a

posledice su ogromne. Govorimo o tome da je gotovo nemoguće utvrditi odakle je poteklo izvršenje radnje krivičnog dela, a gde je posledica - objašnjava on. 
Profimedia
 

Antonović dodaje da na internetu vođe kriminala imaju potpunu zaštićenost, što je suština sajber kriminala. Međutim, zbog svega toga dešava se i jedan proces sa mafijama u čitavom svetu.

Zapravo, kaže naš sagovornik, sajber kriminal omogućava kriminalcima da deluju na većoj teritoriji, pa čak i sa kontinenta na kontinent!

Nema više teritorijalnih podela mafije

- Nemate više tu podelu kriminaliteta na evropski, azijski... toga više nema jer krivično delo u sajber prostoru možete da izvršavate u Južnoj Americi a da posledica bude u Evropi! Dakle, imate potpunu fluidnost krivičnog dela - objasnio je on.

Ovo je najzastupljenije kod sajber krađa, gde su često izvršioci na jednom kontinentu a "pljačkaju" se građani nekog drugog. Međutim, nije nemoguće ni da se vrše druge vrste kriminala.

Profimedia
 

A da stvar bude gora, smatra naš sagovornik, i u samoj mafiji sve manje će važiti podele po teritoriji jer kako je policiji teško da prate sajber kriminalce, isti je slučaj i sa mafijašima.

I zbog toga Antonović smatra da će se u budućnosti većina mafijaških poslova, kako stranih tako i naše mafije, odvijati u sajber svetu. 

- Verujem da će se većina kriminala odvijati preko mreža jer anonimnost koja se garantuje izvršiocima krivičnog dela je dominantan motiv. Ljudi žele da obezbede tu anonimnost, a sajberkriminal omogućava da možete da izvržavate krivično delo "na daljinu" a da nameta nikakvu posledicu - objasnio je naš sagovornik.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike