Srbija u pripravnosti zbog kineskog virusa koji izaziva "sindrom belih pluća": Stigao je u Evropu, naredna tri dana čekamo šta će se desiti

05.12.2023

08:17

0

Autor: R.M.

Kinezi tvrde da se ne radi o novom virusu, ali je primetan jako veliki broj upala pluća, i to najviše kod dece

Srbija u pripravnosti zbog kineskog virusa koji izaziva "sindrom belih pluća": Stigao je u Evropu, naredna tri dana čekamo šta će se desiti
Copyright Profimedia

Virus zbog koga je u Kini povećan broj zaraženih pacijenata sa upalama pluća stigao je u Evropu. Prema dostupnim informacijama, najveći broj upala je bio kod dece koja su zaražena.

A kineska Nacionalna zdravstvena komisija je prošle nedelje objavila da je došlo do povećanja broja obolelih od različitih respiratornih bolesti, posebno gripa, kovida, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i upale pluća.

Takođe, slični slučajevi širenja oboljenja poput gripa zabeleženi su u Velikoj Britaniji i Americi.

A ono što je zanimljivo jeste to da je kod nekih pacijenata zabeležen "sindrom belih pluća", što se dešavalo za vreme kovid pandemije kod obolelih koji su završavali na respiratoru.

- "Sindrom belih pluća" je bio i kod kovida. Dešava se onda kada su pod upalom oba plućna krila, i najčešće pacijenti završe na respiratoru jer ne mogu da dišu. To je kod kovida bilo dosta izraženo, iako je ranije kod pojedinih virusa bilo retko - objasnila je za 24sedam pulmolog Tatjana Radosavljević.

Da li virus stiže u Srbiju?

Da li će ovaj virus dospeti i u Srbiju, videćemo narednih dana, ali se iz izjava lekara može protumačiti da se spremamo za njega. Tako dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli, kaže za 24sedam da ćemo narednih dana videti šta će se desiti.

- Tek je stigao u Evropu, videćemo za dva-tri dana da li će stići i kod nas. Rano je govoriti o tome, sve dok ne budemo sigurni o čemu se radi. Trenutno postoji veći broj pacijenata sa gripom, ali ništa ne ukazuje na ovo, već su to podtipovi AH1 i AH3. Ako se pojavi, mi ćemo se boriti kao i sa svim ostalim virusima - izjavio je on.

Profimedia
Ilustracija

S obzirom na to da u najvećem broju slučajeva zapaljenje pluća dobijaju deca, pedijatar Saša Milićević objasnio je zbog čega je to izraženo u Kini.

- Podaci koji dolaze iz Kine i SZO govore da to nije novi virus i da je moguće da je neki stari mutirao. Ali, i kada je počeo kovid bilo je reči da se radi o atipičnim upalama pluća. Ipak, nadamo se da nećemo krenuti u tom pravcu. Podaci pokazuju da su trenutno uobičajne infekcije u pitanju, koje su malo češće. Jer ovo je prva zima otkada su ukinute antikovid mere u severnom delu Kine i ti virusi su sada ojačali, naročito kod dece - objasnio je on

Nema smrtnih slučajeva

Pedijatar naglašava da je dobra informacija to što nema smrtnih slučajeva zbog novog virusa, a što se tiče "sindroma belih pluća", objašnjava da njega može izazvati niz virusa, ali i bakterija.

Profimedia
Ilustracija

 

- Tako da ne znači da postoji neka posebna vrsta virusa. Nadamo se da tu nema ničega što može da nam poremeti normalan ritam. Uvek jedan procenat pacijenata koji imaju upalu pluća završi na respiratoru. Trenutno nema podataka o tome da su zbog tog novog virusa neki završili na intubaciji, a jako je važno da nije bilo smrtnih slučajeva, što znači da zaraženi dobro reaguju na terapiju - optimistačan je on.

Ipak, posebnu pažnju treba obratiti na najmlađu populaciju.

- Deca su najugroženija jer njihov imunološki sistem nema dovoljan broj  preležanih infekcija da bi oni stekli neki imunitet. Mi odrasli preležimo puno klica, ali deca nemaju vremena da taj imunološki sistem načine dovoljno jakim da bi mogli da se odbrane - objasnio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike