Raste broj oboljenja sličnih gripu, na ove simptome roditelji moraju da obrate pažnju

04.12.2023

09:58

0

Najviše su ugrožena deca do treće godine starosti

Raste broj oboljenja sličnih gripu, na ove simptome roditelji moraju da obrate pažnju
Copyright RTS printscreen

U Srbiji raste broj oboljenja sličnih gripu. Prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", priјаvljеnо je 8.066 slučаjеvа оbоljеnjа sličnih gripu, što je trеnd rаstа u odnosu na prethodnu nedelju.

Nајvišе obolelih registrovano je u Zlаtibоrsкоm, Brаničеvsкоm i Mоrаvičкоm окrugu i to među decom uzrasta. 

Pulmološkilja Dečje klinike u Tiršovoj dr Snežana Rsovac za RTS kaže da je u poslednjih mesec dana registrovan veći broj dece sa respiratornim infekcijama.

“Naša dežurstva su jako opterećena i najmanje 170 do 200 dece dođe u toku samo jednenoćne smene, a gde su one u toku dana. Veliki je broj. Mi ne zadržavamo na bolničkom lečenju svu decu, ali ih pregledamo“, rekla je dr Rsovac u Dnevniku RTS-a.

RTS printscreen
dr Snežana Rsovac

 

Što se tiče, na primer, velikog kašlja, povećanje pacijenata je za preko 150 odsto. Kod ostalih oboljenja, 10 do 20 odsto više od uobičajenog broja za ovo doba godine.

Najviše su ugrožena deca do treće godine starosti.

“Tu najčešće imamo neki oblik bronhiolitisa i dokazano respiratorni sincijalni virus. Mada postoje i ostali virusi koji se dokazuju, sad imamo i pi-si-ar panel u našoj ustanovi, pa možemo da brže identifikujemo ako sumnjamo na neko oboljenje gde možemo značajno da promenimo terapiju“, kaže dr Rsovac.

Simptomi i klinička slika zavise od uzrasta dece. Doktorka napominje da među pacijentima ima i dece sa težom kliničkom slikom i da se dnevno do četvoro zadrži na lečenju.

Kada roditelji da reaguju

Napominje da roditelji treba odmah da reaguju u slučaju naglog početka bolesti i visoke temperature.

“To su najčešće virusi slični gripu i još uvek grip nije uzeo maha u dečjoj populaciji, ali imamo oboljenja slična gripu. I naravno, treba da reaguju ukoliko dete ima poremećeno disanje, ubrzano disanje, kašalj, buđenje i ako ne jedu ili menjaju raspoloženje“, navodi doktorka.

Doktorka ističe da je smanjen obuhvat vakcinacije protiv Velikog kašlja (Pentaksim vakcina), što stvara problem kod stvaranja kolektivnog imuniteta.

“Molim da se odazovu svi i da se redovno vakcinišu, na taj način se zatvara krug i sprečava lanac stalnog kruženja bakterije bordetella petrussis. Mi ćemo imati manje posla, a i simptomi će biti slabi“, navodi dr Rsovac.

Smatra da je potrebno razmotriti i na koji način zaštititi trudnice, budući da deca do drugog meseca života imunitet dobijaju od majke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike