Stručnjaci upozoravaju: Pazite koje podatke ostavljate na internetu, veštačka inteligencija može da vam ukrade šifru za bankovni račun!

20.11.2023

12:40

0

Sve što je podeljeno na mreži je nahranilo veštačku inteligenciju. Sve što mi kao pojedinci delimo na mreži je ulazni podatak svima

Stručnjaci upozoravaju: Pazite koje podatke ostavljate na internetu, veštačka inteligencija može da vam ukrade šifru za bankovni račun!
Copyright Profimedia

Predsednik Društva za infirmacionu bezbednost Živković izjavio je da  internetu ne bi trebalo raditi ono što inače ne radimo u životu jer postoji realna opasnost da to neko zloupotrebi.

- Ako ste vi osoba koja je spremna da podeli lične podatke sa nekim strancem, onda je sa vama neki problem. Ako ste spremni da uradite to u tramvaju, uradićete to i na internetu. Ništa od onoga što je lično ne treba deliti sa nepoznatim ljudima. Bilo u realnom komuniciranju, bilo putem kompjuterskih tehnologija. Telefon, adresa, lična karta, to je ono što sa velikim oprezom treba deliti - rekao je Živković.

Živković je naglasio opasnost od zloupotrebe veštačke inteligencije.

- Sve što je podeljeno na mreži je nahranilo veštačku inteligenciju. Sve što mi kao pojedinci delimo na mreži je ulazni podatak svima. Naša interakcija odvija se uz određene mere zaštite. Pristupanje bankovnom računu, recimo, kada koristimo pin, šifru, neku vrstu autentifikacije. Sve što podelimo na mrežama šta god to bilo, daje mogućnost nekom zlonamernom ko je vešt korisnik veštačke inteligencije da prilično lako probije vašu zaštitu. 90 odsto ljudi koristi jednu ili dve lozinke i uglavnom elemente iz svojih života kojih će se lako setiti. Znači kombinuje datume rođenja, rođendane, ime majke, babe. Ako vi delite podatke na internetu zlonamerni napadač će probiti jednostavno set lozinki za vaš bankovni račun - rekao je Živković.

- Važno je šta i kada staviti na internet. Vi sad imate kao neku partiju šaha koju igraju dve vrste ljudi. Napadač i branilac. Napadač je zlonameran, a onaj ko pravi sisteme zaštite je dobronameran. Veštačka inteligencija je kraljica na tabli. Ko je bolji igrač on će da pobedi. Nekad je to dobar igrač, humanista, a nekad je to onaj drugi - objasnio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike