Virus koji prenose komarci po Srbiji može biti fatalan! Obično prođe "na nogama", ali ako probije barijere zaraženi završe "kao biljke"

31.10.2023

20:35

0

Autor: R.M.

U teškim slučajevima kada ovaj virus probije ćelijske barijere on izaziva zapaljenje mozga i moždanih opni

Virus koji prenose komarci po Srbiji može biti fatalan! Obično prođe "na nogama", ali ako probije barijere zaraženi završe "kao biljke"
Komarac (ilustracija) - Copyright Profimedia

Slučaj J.B (65) iz Crvenke koja je već više od mesec dana prikovana za krevet nakon što su joj ustanovili da je zaražena virusom Zapadnog Nila, koji prenose komarci, zaprepastio je mnoge.

Naime, ovaj virus prenosi se ubodom komarca ali u većini slučajeva prođe bez težih posledica a neki ga i ne osete.

Međutim, J.B. se nakon kafe sa komšijama samo srušila i, iako je bila svesna, nije mogla ni da komunicira ni da se kreće. 

Ova žena od tada ne ustaje iz bolničkog kreveta, ne priča, ne šeta... hrani se preko sonde i prima infuziju, a lekari nisu sigurni da će uspeti da je vrate u prethodno stanje.

Inače, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ovaj virus je do 28. oktobra registrovan kod svega 90 ljudi u Srbiji. Ali ovakav slučaj, po svemu sudeći, još uvek nismo imali.

Virusolog Ana Gligić objašnjava za 24sedam da virus Zapadnog Nila nije kao korona, jer ne napada disajne organe već centralni nervni sistem.

- Nilska groznica kada napadne ona napada centralni sistem i nervne ćelije. Ako je zdrav organizam on će se odbraniti i stvoriti antitela. Međutim, ako je slab organizam virus će probiti barijeru i doći do centralnog nervnog sistema - rekla je Gligićeva.

Neizvestan oporavak

Ona kaže da se ovaj virus svrstava u neurotropne viruse.

- U teškim slučajevima kada ovaj virus probije barijeru on izaziva zapaljenje mozga i moždanih opni. U zavisnosti od reakcije organizma koliko je bio spreman da se odbrani, onda se virus razmnoži na nekom mestu - objasnila je Gligićeva.

Profimedia
Virus se prenosi ubodom komarca

Dodaje da žena iz Crvenke koja je u teškom stanju može da se povrati iz tog stanja, ali to nije izvesno.

- Može da se povrati nakon nekoliko dana, ali nažalost i ne mora - kaže doktorka.

Gligićeva naglašava da građani treba da budu obazrivi jer je sada vreme kada komarci ulaze u zatvorene prostore gde se obično nalaze i ljudi.

Virusolog Ana Gligić/ Printscreen Youtube RTS
Ana Gligić

- Oni beže u kuće, šahtove, stepeništa... pošto moraju da se hrane, onda bodu ljude. Inače, ovakva situacija se dešava. Znate i da je poznata glumica Mira Furlan umrla od toga. Šta će se desiti sve zavisi od interreakcije žene koja je napadnuta virusom i koliko je ona bila spremna ili nije. Inače, zdrav organizam se u 90 odsto slučajeva odbrani - objasnila je virusolog.ž

Međutim, ona kaže da lekovi za viruse ne postoje već se može samo raditi na jačanju organizma.

- Ne možete ništa da uradite. Postoji samo simptomatska terapija jer za viruse nema leka, nije pronađen. Mogu se koristiti infuzije, vitamini i slično što lekari najbolje znaju - objasnila je Gligićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike