Državljani Srbije čekaju na evakuaciju: Stanje u Kabulu haotično (FOTO/VIDEO)

16.08.2021

08:37 >> 12:24

0

Autor: M. J.

Situacija se menja iz minuta u minut, čuju se pucnji u blizini aerodroma

Državljani Srbije čekaju na evakuaciju: Stanje u Kabulu haotično (FOTO/VIDEO)
Copyright Hauke-Christian Dittrich/dpa via AP

Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić,  nalaze se u Kabulu gde čekaju da nekako izađu iz zemlje. Oni su rekli da se čuju pucnji u okolini aerodroma i da je situacija haotična. Čekaju da se ambasador dogovori sa nekom zemljom da ih stavi na spisak za evakuaciju.

Situacija se menja iz minuta u minut, snage talibana su ušle bez ikakvog otpora u grad, počeli su neki pregovori i predsednik se povukao, prepričava jučerašnji dan Aleksandar Cvejić.

Pročitajte još

Navodi da je civilni deo aerodroma zatvoren, a da sa vojne strane oko 2.000 Avganistanaca pokušava da uđe, kako bi napustili zemlju. Danas je došlo i do upada naoružanog lokalca na aerodrom, navodi, dodajući da je moguće i da je ubijen.

Ova dvojica državljana Srbije rade u Avganistanu za jednu međunarodnu firmu.

– Pokušavali smo da uzmemo karte komercijalnim letom poslednjih šest dana, i sve su otkazivane 24 sata pre poletanja. Nemamo nikakve karte i nikakvu mogućnost da izađemo iz zemlje komercijalnim letovima – rekao je Cvejić.

Dodaje da su u kontaktu sa ambasadorom Srbije iz Nju Delhija Sinišom Pavićem koji pokušava da im pomogne od juče. Od njega su, kako prenose, saznali da je još samo jedna državljanka Srbije u Kabulu.

– Nama su ovde pomogle kolege i drugovi koji su iz BiH, Hrvatske i Slovenije da dođemo do ovog bezbednog mesta iz našeg kampa. Mi smo pored ulaza u vojni deo aerodroma gde čekamo da nam se odobri ulaz, ne puštaju nikog ko nije na spisku za evakuaciju – kazao je Cvejić.

Oni se nalaze u hotelu koji čuvaju američki vojnici, u kom ima dosta stranaca iz SAD, Velike Britanije…

AP Photo/Sidiqullah Khan

Takođe navodi da ambasador Siniša Pavić radi sve što je u njegovoj moći da dođe kontakt sa bilo kojom zemljom koja bi ih stavila na spisak za napuštanje zemlje.

Povodom ove situacije oglasio se i ambasador Srbije u Nju Delhiju Siniša Pavić koji kaže da je u kontaktu sa troje državljana Srbije u Kabulu i da se radi na njihovoj evakuaciji.

– Od jutros imamo informacije o troje naših državljana koji se nalaze u Avganistanu. Sa njima smo u permanentnom kontaktu i radimo na njihovoj hitnoj evakuaciji s obzirom na dramatičnost situacije u Kabulu – izjavio je Pavić.

Dodao je da je Ambasada u Nju Delhiju u kontaktu sa našim državljanima, a Ministarstvo spoljnih poslova sa zemljama koje planiraju evakuacione letove u neposrednoj budućnosti, te da se nada da će to doneti rezultate u najkraćem roku.

– Trudimo se da u kontaktu sa našim državljanima razrešimo situaciju na najbolji način – rekao je Pavić.

AP/Mohammad Asif Khan

Pored naših i stranih državljana i Avganistanci pokušavaju da se na sve moguće načine domognu aviona koji su predviđeni za evakuaciju stranih državljana ne bi li pobegli iz države.

Na fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama može se videti kako stotine ljudi trči prema aerodromskom terminalu.

AP Photo/Rahmat Gul

Većina zapadnih zemalja ubrzano pokušava da evakuiše svoje diplomate i predstavnike angažovane u Avganistanu.

An Linde ministarka spoljnih poslova Švedske saopštila je da je uspešno završena evakuacija svih Šveđana iz Kabula i da je u toku izrada plana kako da se evakuišu saradnici Avganistanci.

 

– Svi Šveđani koji su bili na dužnosti u Avganistanu uspešno su evakuisani tokom protekle noći helikopterima i avionima u američku vojnu bazu u Dohi –  rekla  je švedska ministarka spoljnih poslova, prenosi Rojters.

AP/Rahmat Gul

Iz ministarstva spoljnih poslova Finske stize saopštenje da će danas biti zatvorena finska ambasada u Kabulu zbog bezbednosnih razloga.

– Članovi finskog diplomatskog kora u Kabulu su evakuisani iz Avganistana –  navodi se u saopštenju finskog ministarstva.

Iz Ujedinjeni Arapski Emirati uspešno su evakuisali diplomatsko osoblje iz Avganistana.

Međutim, međunarodni aerodrom u Kabulu kontroliše nekoliko hiljada američkih vojnika koji obezbeđuju odlazak iz Kabula stranih diplomata, stranaca i Avganistanaca koji su radili za strane entitete, istovremeno mnoge zemlje otkazuju letove.

AP Photo/Rahmat Gul

Da podsetimo, američki vojnici ispalili su hice upozorenja u vazduh na aerodromu u Kabulu kako bi sprečili da više stotina civila izađe na pistu aerodroma, izjavili su zvaničnici.

Pročitajte još

Avganistanska uprava za civilno vazduhoplovstvo (ACAA) saopštila je danas da vazdušni prostor iznad Avganistana sada kontroliše vojska, a AP navodi da je američka vojska, koja već kontroliše aerodrom,  potvrdila da je letelicama u preletu preko teritorije Avganistana savetovano da se preusmere.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike