Nebojša Žugić, direktor Arena grupe: Pozdravljam donošenje medijskih zakona, konkurencija je besna jer je izgubila tržišnu utakmicu

27.10.2023

22:38

0

Kompanija Arena Channels Group posluje u okviru Telekom Srbije

Nebojša Žugić, direktor Arena grupe: Pozdravljam donošenje medijskih zakona, konkurencija je besna jer je izgubila tržišnu utakmicu
Copyright TV Arena sport

Gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije direktor Arena Channels Group Nebojša Žugić komentarisao je navode koje je prethodnih dana iznosio deo takozvane propevropske opozicije, da je ta medijska grupacija prezadužena i da njeno dugovanje iznosi čak 107 miliona evra, a da je to deo rata koju ova kompanija treba da plati za prava prenosa Lige Šampiona.

Kompanija Arena Channels Group posluje u okviru Telekom Srbije. Nebojša Žugić je komentarisao i najnoviji zakon o elektronskim medijima koji je isto naišao na polemike u javnosti u kojima se naša najveća telekomunikaciona kompanija optužuje da će imati monopol nad medijskim prostorom u Srbiji. Žugić je izrazio zadovoljstvo što je skupština izgalasala medijske zakone.

- Mi smo donešenjem ovog zakona na korak bliže usklađivanju naše medijske regulative sa zakonima EU, ovaj zakon će omogućiti jednu dobru i ozbiljnu tržišnu utakmicu pre svega, a ono što se tiče Arena Grupe, na našu strategiju to nema neki značaj, naš strateški cilj je bio da postanemo regionalni lider, i da tu poziciju zadržimo.

Odgovarajući na napade United grupe, Žugić ih naziva „izlivima besa“ izazavanim korporativno poslovnom impotencijom njihovog konkurenta.

TV Arena sport
 

- Ja bih to nazvao besom koji je izazvan korporativno poslovnom impotencijom naše konkurencije, koja je je uslovljena gubitkom sadržaja, a gubitak sadržaja utiče na kvalitet programa  i samim tim gubite korisnike koji ih dovodi sad već nezbežnom poslovnom fijsku na našem tržištu - priča Žugić.

O kritikama da će zakon izazavati medijski mrak nema ni govora jer u okviru Arene posluje samo dva infromativna kanala Euronews i Blumberg. U prlog tome govori  da se Telekom sam obavazao da se neće mešati u njihovu uređivačku politiku.

- Ta dva informativna kanala su upravo dokaz naše političke neutralnosti to su dva renomirana svetska brenda, obavezali smo se da se nećemo mešati u uređivačku politiku tih kanala, samim ugovorima koje smo potpisali sa tim respektabilnim medijskim kućama mi smo se obavezali da se nećemo mešati treba istaći, urednici tih kanala  su vezani direktno sa centralama tih medijskih kuća, odnosno sa njima imaju potpisane ugovore, dakle oni platu primaju od tih medijskih kuća. Dakle, nikakvog uticaja nemamo. I sad Vas pitam da li ste na nekoj od tih televizija čuli bilo kakav napad ili bilo kakvu ružnu reč protiv konkurencije nego i protiv bilo kog drugog kanala - objašnjava.

Žugić kaže da je Arena svrstana kao respektabilan partner od tih najeminentnijih medijskih kuća. Ove televizije, a uskoro i Newsmax nikad neće izabrati za partnera nekoga ko utiče na demokratiju ili na slobodu medija uopšte ističe direktor Arene.

On smatra da konkurencija ovim prebacivanjem na politički teren pokušava da zamaskira evidentan poraz na tržištu naglašava on i kaže da je to daleko od poslovnih kodekas koji su neophodni u medijskom poslu.

- Ti njihovi napadi postoje odavno od 2018. Arena postoji od 2010 je prešla 51% u vlasništvo Telekoma, što znači da se tada nešto desilo. Punih sedam godina nije bilo nikakvih napada, 2018 gospodin Lučić dolazi u Telekom ja dolazim na čelo Arena Grupe i uvidom u dokumenta videlo se da su oni radili za našu konkurenciju. Onda kada smo uspostavli red i stvorili uslove da možemo da donosimo odluke samostalno, tada smo počeli da nastupamo u pravoj tržišnoj utakmici. Prvi udarac je bio kada smo uzeli prava za NBA prenose, zatim je kulminacija sukoba krenula kada smo dobili prava na prenose Engleske Premijer Lige. Tu počinje haos jer gubitkom Engleske Premijer Lige, prema našim procenama preko 300.000 korisnika smo dobili tim potezom.  Nemojte gledati Arenu kao Arenu nego je gledajte kao deo Telekom grupacije. Aposlutno je taj naš potez imao ekomoksu isplativost . I radi se zaista o impozantnoj cifri koja će se iskazazi i iskazala se  u poslovnom dobitku Telekom grupe na kraju , jer je Telkom domaća firma sa najvećim ostavrenim profitom u prošloj godini - kaže on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike