Priča o Svetoj Petki i njenim čudima: Svetiteljka koja je povezivala narode i činila čuda, čak i nakon smrti

27.10.2023

17:45

0

Autor: 24sedam

Nakon decenija koje je provela u pustinjama Jordana, u molitvi i askezi, Sveta Petka sanjala je anđela koji joj je rekao da napusti to mesto

Priča o Svetoj Petki i njenim čudima: Svetiteljka koja je povezivala narode i činila čuda, čak i nakon smrti
Ikona Svete Petke - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U srcu hrišćanskog sveta, između stenovitih obala Mramornog mora i prestonica drevnih carstava, priča o Svetoj Petki osvetljava puteve vernika već vekovima. Ova svetiteljka, rođena u blizini Carigrada u 10. veku, ostavila je neizbrisiv trag svojom pobožnošću i posvećenjem služenju Bogu.

Od ranih dana, Petka je bila predodređena za duhovni put. Nakon smrti roditelja, ona je odlučila da se povuče u monaški život, deleći veći deo svog nasleđa siromašima. Njeno hodočašće vodilo ju je preko Svetog Jerusalima sve do pustinja Jordana, gde je provela četrdeset godina u molitvi i askezi. Njeno povlačenje nije prošlo nezapaženo; kao što je ava Justin zapisao, samo "oko svevideće" zna sve što je prošla.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ali to nije bio kraj njenog putovanja. Nakon njene smrti, čudesa su se nastavila. Mošti Svete Petke, otkrivene zahvaljujući božjoj volji, postale su predmet poštovanja i vere mnogih. Čuvane su kroz vekove, uprkos burnim istorijskim događajima, invazijama i migracijama naroda.

Od Carigrada, preko Bugarske i Srbije, sve do Moldavije, svete mošti Svete Petke premeštane su sa mesta na mesto, noseći sa sobom priče o čudima i isceljenjima.

U Beogradu, pod okriljem Kalemegdanske tvrđave, mošti su postale centar pobožnosti pre nego što su, u turbulentnom periodu Osmanskog carstva, ponovo premeštene u Carigrad.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Međutim, mošti su na kraju pronašle svoje trajno utočište u Jašiju, u Moldaviji. Uprkos požaru koji je 1888. godine zadesio hram u kojem su bile smeštene, mošti su ostale neoštećene, postavši još jedno čudo koje se pripisuje ovoj svetiteljki. Danas se nalaze u Sabornoj crkvi u Jašiju, gde vernici iz svih krajeva sveta dolaze da se pomole i zatraže njenu pomoć.

Prema svedočenjima vernika, Sveta Petka i dalje čini čuda, pomažući onima koji je mole za pomoć. Njene mošti, koje su i dalje netruležne i čuvaju se pod providnim poklopcem, postaju svedočanstvo večne svetlosti i vere koju ona donosi. U kutiji pored moštiju, pisma vernika svedoče o nebrojenim čudima i isceljenjima koja su doživeli zahvaljujući njoj.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U svetu punom nemira, priča o Svetoj Petki podseća nas na moć vere, izdržljivost duha i čuda koja se događaju kada se srce otvori prema nebu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike