Dugački redovi ispred crkve Ružice na praznik Svete Petke! Baka Dragica otkrila da redovno posećuje svetinju čak 70 godina! (FOTO/VIDEO)

27.10.2023

11:54

0

Autor: R.M.

Svake godine u crkvu dolazi sve više i više vernika, pa je tako pred zoru formiran veliki red ispred ulaza

Dugački redovi ispred crkve Ružice na praznik Svete Petke! Baka Dragica otkrila da redovno posećuje svetinju čak 70 godina! (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Veliki broj vernika okupio se danas u crkvi Ružici i Kapeli Svete Petke kako bi se pomolili i obeležili današnji veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi.

Svake godine u crkvu dolazi sve više i više vernika, pa je tako pred zoru formiran veliki red ispred ulaza.

Reporteri 24sedam zatekli su red koji se protezao od Kapele Svete Petke pa do Kalemegdanske terase, a vernici su u miru čekali da se pomole i priđu prepunoj crkvi.

U crkvi je održana liturgija, a vernici su strpljivo stajali u redu da uzmu svetu vodu sa crkvenog izvora.

Jedna od vernica je i gospođa Dragica, koja nam je otkrila da živi u blizini Kalemegdana, a u crkvu Ružicu dolazi često.

- Ja dolazim u hram kad osetim potrebu, bez obzira na dan. A na današnji dan dođem specijalno radi slave. A 70 godina sam ovde - rekla je ona.

Otkrila nam je šta za nju znači Sveta Petka.

- Imam kod kuće jednu brošuru o životu Svete Petke od rođenja, preko hodočašća u Africi i njen povratak u Bugarsku gde je rođena. Meni je praznik svaki dana što se tiče duševnog - ispričala nam je Dragica.

Kao i svake godine vernici su mogli da uzmu svetu vodu u flašici, ili kupe sveto ulje, a veliki broj njih stajao je u redu da upali sveću za zdravlje i za pokojnike.

Na licu mesta smo zatekli i veliki broj stranih državljana koji su došli da prisustvuju obeležavanju ovog velikog verskog praznika. 

Tako su se mogli čuti ruski, španski pa i kineski a prema njihovim reakcijama moglo se videti da su veoma znatiželjni što se tiče praznika Svete Petke. Kako smo uočili, neki od njih su čak došli ne samo zbog znatiželje već i da se pomole svetici, ili da zapale sveću.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka, kao pomen na dan kada je ova svetiteljka okončala ovozemaljski život.

Sveta Petka je jedna od najpoštovanijih svetiteljki na Balkanu.

Pored radosti, ova velika svetiteljka budi i strahopoštovanje, jer se veruje se da ona od svog upokojenja čini čuda. 

Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike