Upozorenje za petak: Stiže jako pogoršanje vremena u Srbiju, vetar će lomiti drveće

26.10.2023

22:01

0

Tokom sutrašnjeg dana očekuje nas najveća promena vremena

Upozorenje za petak: Stiže jako pogoršanje vremena u Srbiju, vetar će lomiti drveće
Ilustracija - Copyright Profimedia

U noći pred nama nad severom Italije i severnim Jadranom očekuje se jačanje veoma snažnog ciklona, koji će Srbiji doneti jako pogoršanje vremena.

Jače naoblačenje već u toku noći očekuje se u celoj Srbiji. Na severu će i noćas biti kiše i pljuskova, a uglavnom će biti u Vojvodini.

Tokom sutrašnjeg dana očekuje nas najveća promena vremena.

Foto: Pixabay
 

Petak će se centar veoma snažnog ciklona premeštati preko našeg područja, a svojim centrom sa severnog Jadrana dalje na severoistok preko Panonske nizije ka istočnoj Evropi. Očekuje se brzo preemštanje ciklona, u sklopu veoma izraženog jugozapadnog visinskog strujanja, a ovaj ciklon doneće Srbiji burne meteorološke pojave. U centru ciklona očekuje se pad vazdušnog pritiska na oko 990-991 mb, a centru ciklona najbliže će biti Bačka.

Zbog veoma izraženog ciklona, očekuje se veoma veliki gradijent i vrednosti priska kretaće se od 993 mb na severozapadu do 1005 mb na jugoistoku Srbijem zbog toga će u celoj Srbiji biti veoma vetrovito.

Vetar i hladni front

U petak će u celoj Srbiji duvati veoma jak jugozapadni vetar, povremeno sa olujnim udarima od 70 km/h, a u planinskim predelima i višim od 100 km/h. Vetar ovakvog intenziteta mogao bi da izazove i materijalnu štetu i da lomi drveće i druge objekte, pa se preporučuje ogroman oprez, a on se preporučuje i u saobraćaju.

Foto:24sedam/Lj.S.
 

Posle podne sa severozapada se očekuje prodor hladnog fronta i to prvo u Bačkoj, gde će severozapadni vetar biti veoma jak, na udare i olujni. Krajem dana i tokom večeri jak, na udare i olujni jugozapadni vetar i u ostalim predelima Srbije biće u skretanju na severozapadni pri prodoru hladnog fronta, ali će vetar biti u potpunom slabljenju.

Padavine

U petak će u celoj Srbiji oblačno. Kiša i pljuskovi ujutro se očekuju na severu Srbije, uglavnom u Vojvodini. U ostalim predelima jutro će biti suvo. Tokom prepodneva u svim predelima Srbije biće suvo. Sredinom dana, posle podne i uveče u svim predelima očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Za razliku od regiona (Hrvatska, Slovenija, Mađarska) gde se očekuju veoma obilne i snažne grmljavinske oluje, ponedge i superćelijske, Srbiju ne očekuju takve opasne pojave, a najopasniji bio bi vetar. Pri prodoru hladnog fronta, pljuskovi sa grmljavinom ponedge mogu biti i malo izraženiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike