Srbi napravili feštu usred Floride: Amerikanci otkinuli za ćevapima i našim kolom! (FOTO/VIDEO)

23.10.2023

20:01

0

Festival je veoma popularan jer okuplja Srbe iz susednih parohija i raznih saveznih država Amerike a svake godine ga poseti između 600 do 700 ljudi

Srbi napravili feštu usred Floride: Amerikanci otkinuli za ćevapima i našim kolom! (FOTO/VIDEO)
Festival u Džeksonvilu - Copyright Privatna arhiva

Čitavih 10 godina u gradu Džeksonvil održava se tradicionalno okupljanje Srba, u organizaciji parohijana srpske pravoslavne crkve Sveti Kralj Milutin.

Tako je i ovog vikenda proslavljena jubilarna prva decenija ovog festivala, koja je okupila nekoliko stotina Srba ali i Amerikanaca koji obožavaju da dođu na manifestaciju.

Privatna arhiva
 

- Festival je veoma popularan jer okuplja Srbe iz susednih parohija i raznih saveznih država Amerike. Svake godine ga poseti između 600 do 700 ljudi. Ljudi su pratili događaje i festivale raznih drugih parohija kao što su ruski i grčki. Nacionalni festivali su veoma česta pojava među narodima koji su se naselili u SAD, tako da smo 2013. Godine odlučili da i mi pokrenemo naš festival. Nakon pokazanog uspeha, organizacija festivala se nastavila na godišnjem nivou - ispričao je za 24sedam Miloš Delić, jedan od organizatora.

Privatna arhiva
 

On objašnjava da festival veoma pomaže u zbližavanju Srba, razmeni kontakata, sklapanja prijateljstava i zajedničkoj organizaciji folklornih predstava.

Privatna arhiva
 

 

Tako je bilo i za vikend, pa je na manifestaciji nastupilo nekoliko naših folklornih društava, koja su izvodila naša tradicionalna kola i stare srpske narodne pesme.

Naravno, neizostavna je bila bogata ponuda hrane pa se tu moglo naći i neizostavnog roštilja, naročito ćevapa, ali slatkiša, palačinki kao i suvenira koji asociraju na Srbiju poput zastava, šajkača... 

Amerikanci se odušeljavaju

Delić kaže da i Amerikanci vole ovaj naš festival.

- Amerikanci su oduševljeni našim festivalom i vrlo rado ga posećuju. Veoma im se sviđa naša hrana i gostoprimstvo. Pored Amerikanaca, dolaze i narodi drugih nacija i kultura - rekao je on.

Inače, čelni čovek parohije i jedan od organizatora ove manifestacije otac Stanislav u parohiji je od aprila 2006. i pored crkvenih obaveza, aktivan je sa svojom porodicom kao i sa predsednikom upravnog odbora Spasojem Ćajićem u očuvanju srpske zajednice u Džeksonvilu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike