Patrijarh Porfirije za vikend u Podgorici povodom obeležavanja 10 godina od osveštanja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja

11.10.2023

15:57

0

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske podsećaju da je osveštanje Sabornog hrama bio istorijski događaj na vaseljenskom nivou

Patrijarh Porfirije za vikend u Podgorici povodom obeležavanja 10 godina od osveštanja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije boraviće u subotu i nedelju, 14. i 15. oktobra u Podgorici, gde će mu doček biti priređen u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, koji obeležava 10 godina od osveštanja.

Tim povodom ispred Hrama su u toku radovi na uređenju platoa, koji je od polaganja kamena temeljca postao duhovni centar savremene Crne Gore i najveća i najznačajnija zadužbina svetopočivšeg mitropolita Amfilohija, saopšteno je ranije iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Sutradan, patrijarh Porfirije sa više desetina arhijereja služiće u podgoričkom Sabornom hramu svetu patrijarašku liturgiju, dok će svečana akademija povodom 10-godišnjice jubileja biti održana istog dana na platou Sabornog hrama sa početkom u 20 časova.

Iz Mitropolije podsećaju da je osveštenje Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja bio istorijski događaj na vaseljenskom nivou.

Osveštanju su prisustvovala sedmorica prvojeraraha pomesnih pravoslavnih crkava na čelu sa patrijarsima: vaseljenskim Vartolomejem, ruskim Kirilom i srpskim Irinejem. Pored trojice patrijarha Saborni hram su osveštali još arhiepiskopi: kiparski Hrizostom, atinski Jeronim i albanski Anastasije i mitropolit varšavski i sve Poljske Sava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike