Danas je Preobraženje: Veruje se da je ovo poslednji dan za kupanje u rekama, a i vreme se menja

19.08.2021

05:10 >> 07:02

0

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao letnje Bogojavljenje

Danas je Preobraženje: Veruje se da je ovo poslednji dan za kupanje u rekama, a i vreme se menja
Copyright wikipedia

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika.

Praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Pročitajte još

Prema jevanđeljima, Isus je treće godine svoje zemaljske propovedi na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen “sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svetlim kao sneg”.

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao letnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca: “Ovo je Sin moj ljubljeni… njega poslušajte.”

Hristos, koji se preobrazio na Gori u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio je nebesku snagu nove vere i svoju ulogu cara nad carevima koja nadilazi starozavetne zakone i proroke.

Prema rečima Svetog Nikolaja Velimirovića, ovo nebesko svedočanstvo o Sinu Božjem “trebalo je da posluži u dane stradanja Gospodnjeg na ukrepljenje nepokolebljive vere u njegovu krajnju pobedu”.

Zapadna crkva unela ga je u svoj kalendar tek 1457. godine, i to u slavu pobede hrišćanske vojske nad Turcima kod Beograda, a na Istoku se slavi još od 7. veka.

Preobraženje pada uvek u vreme gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.

Verovanja

U narodu se obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina, ali i da se cela priroda preobražava.

Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

Takođe, veruje se da od danas dolazi do promene vremena, da su noći hladnije i da iz leta polako prelazimo u jesen.

U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli se narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće. Običaj je, takođe, da se grožđe deli i na groblju za pokoj duša mrtvih.

Veruje se i da se na veliki praznik Preobraženje i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava, a ko to vidi i drugom obelodani – izgubiće razum.

Preko dana se na Preobraženje ne spava da se ne bi dremalo tokom godine.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike