Srpska zastava kroz vekove: Srbija je puno puta kroz istoriju menjala izgled zastave, ali sve su imale jednu zajedničku stvar (FOTO)

15.09.2023

08:00

0

Autor: R.M.

Tri boje imaju svoju simboliku pa je tako crvena krv prolivena za zemlju, plava sloboda i beskraj kome se teži, a bela majčino mleko koje hrani jaku srpsku decu

Srpska zastava kroz vekove: Srbija je puno puta kroz istoriju menjala izgled zastave, ali sve su imale jednu zajedničku stvar (FOTO)
Zastava Srbije - Copyright Profimedia

Srpska zastava kroz istoriju je menjala svoja obeležja, ali su se uglavnom smenjivale tri poznate boje u raznim kombinacijama.

Crvena, plava i bela boja su prevladavale a zastava je tokom istorije imala zvezdice, ocila, dvoglavog orla pa čak i petokraku - u zavisnosti od vremena i vlasti u tom trenutku.

Trenutni izgled usvojen je 11. novembra 2010. godine.

Postoje državna zastava, koja je za sedminu dužine zastave ka jarbolu i ima grb Srbije, kao i narodna na kojoj nema grba već je samo crveno-plavo-bela.

Naravno, tri boje imaju svoju simboliku pa je tako crvena krv prolivena za zemlju, plava sloboda i beskraj kome se teži, a bela majčino mleko koje hrani jaku srpsku decu.

Nemanjićka zastava

Inače, prvi nagoveštaji o nekoj zastavi sa ovih prostora javili su se u 11. veku pod kraljem Mihailom Vojisavljevićem.

Stotinak godina kasnije dolaze Nemanjići, Srbija postaje kraljevina a oni na zastavu stavljaju dvoglavog orla i krst sa ocilima, po ugledu na vizantijsku kulturu.

Srbija pre toga nije imala zastavu jer nije postojala ni nacija, a zastave su imali samo plemići.

Tako da tehnički gledano, zastavu su imali Nemanjići i druge vladarske porodice a ne sama država. 

Wikipedia /Bogunovic
 

Zapravo, najstariji podaci o bojama srpske zastave odnose se na zastavu koji je u Dubrovniku  ostavio Stefan Vladislav (oko 1198-1267).

U dokumentu iz 1281. godine, koji sadrži opis dragocenosti i predmeta koje su u trezoru u Dubrovniku ostavili na čuvanje sin kralja Vladislava župan Desa i udovica Beloslava, zastava je bila od crvene i plave svile.

Inače, Stefan Vladislav bio je sin Stefana Prvovenčanog i unuk Stefana Nemanje.

Spominju se i boje drugih vladara poput Stefana Uroša Dečanskog čija je zastava bila žuta a postoji i podatak o belo-žutoj zastavi dvoglavim orlom iz vremena cara Dušana.

Zapravo, simboli na ovim zastavama mogu se smatrati osnovom za kasnije stvaranje zastave Srbije.

Buđenje nacionalizma

U 19. veku začet je nacionalizam a samim tim postaju važniji i simboli poput zastave, kao i njihov efekat.

Prvi i Drugi srpski ustanak obeležile su zastave sa simbolom krsta, odnosno svetaca - barjak krtastišma. Jasna poruka Turcima koji su tada okupirali Srbiju, da su Srbi hrišćanski narod. 

Wikipedia
 

Tek nakon Drugog svetskog ustanka Srbija postaje autonomna kneževina u okviru Osmanskog carstva i počinje razvoj srpske zastave jer se javlja i ideja o formiranju nacionalne države.

Srbija, tako, dobija Sretenjski ustav Dimitrija Davidovića, prvi ustav u srpskoj istoriji, u kojem se pominje i izgleda naše zastave.

Ona je izgledala drugačije nego današnja, pa je umesto plave na treća boja bila "čelikastvo ugasita" a drugačije su bile raspoređenje i boje.

Na zastavi se pojavljuje krst sa ocilima na štitu, oivičen maslinovom i hrastovom grančicom.

Ali Sretenjski ustav traje samo 55 dana, a sa njim je ukinuta i dotadašnja zastava Srbije.

Nakon tri godine je izglasan Turski ustav, gde nije bilo reči o zastavi, da bi sultanskim fermanom Srbija dobila drugačiju zastavu koja postaje crveno-plavo-bela, a menja se i grb.

Tada se, zapravo, pojavljuje današnji raspored boja a zanimljivo je da je zastava imala četiri zvezdice u uglu, koje su bile dokaz odanosti sultanu.

Kraljevina SHS i nova zastava

Inače, Srbija 1882. godine postaje kraljevina, a Milan Obrenović prvi novovekovni kralj, koji menja i nacionalno obeležje - kneževski grb sa krstom i ocilima zamenjen je grbom sa dvoglavim orlom i zlatnom krunom.

Wikipedia/Guilherme Paula
 

Crveno-plavo-bela trobojka bila je u upotrebi do 1918. kada se naša zemlja pridružuje Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevini Jugoslaviji.

Tako su 1921. godine, Vidovdanskim ustavom, potvrđene boje državne zastave Kraljevine SHS kao plava, bela i crvena, u vodoravnom položaju prema uspravnom koplju.

Komunisti menjaju Nedićevu zastavu

Kvinsliška vlada Milana Nedića tokom Drugog svetskog rata promenila je zastavu koja je postala crveno-plavo-bela sa dvoglavim belim orlom u sredini.

Wikipedia
 

Naravno, nakon rata komunisti dolaze na vlast pa Srbija dobija crveno-plavo-belu zastavu sa petokrakom.

Petokraka je uklonjena 1991. godine a dvoglavi orao na trobojku vraćen 2004. godine.

Profimedia
 

Dve godine kasnije Srbija stiče samostalnost a sadašnji izgleda zastava je dobila 2010. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike