Umro je pre 10.000 godina, a onda su ga ribari u Savi slučajno pronašli! (FOTO, VIDEO)

22.08.2021

06:00 >> 06:04

0

Autor: R.M.

Lobanja orijaškog jelena jedini je paleontološki predmet zaštićen zakonom na teritoriji Srbije

Umro je pre 10.000 godina, a onda su ga ribari u Savi slučajno pronašli! (FOTO, VIDEO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kada su ribari davne 1958. godine bacili svoje mreže u reku Savu, kod Sremske Mitrovice, niko od njih nije ni slutio da će umesto ribe izvući nešto izuzetno vredno.

Verovatno da niko od njih nije ni znao o čemu se radi, tek mogli su primetiti samo da je reč o lobanji i rogovima jelena. Ali ne običnog jelena, nego nekog baš velikog!

Sigurno je i to da niko od njih nije znao da je reč o orijaškom jelenu, ali su mogli da naslute da je neki davni predak ovih današnjih jer su rogovi i glava bili džinovski!

Raspon njegovih rogova iznosi oko četiri metra i izvesno je da nije bilo lako ribarima da ih čamcem dopreme do obale. Tek, ovaj njihov “ulov” dobio je 1967. godine nagradu na Međunarodnoj izložbi lova i ribolova u Novom Sadu, a nakon toga završio u Muzeju Srema.

A koliko je jelen bio velik govori i podatak da mu je visina grebena bila dva metra, a težina oko 800 kilograma.

Voleo je da živi na prostoru Evrope i to pre oko 400.000 godina! Bila je to jedna jaka i moćna životinja, a kolika je njegova snaga bila govori i to da je najrasprostranjeniji bio u vreme “ledenog doba” i da je preživeo poslednji glacijal.

Nažalost, poslednji je uginuo pre oko 10.000 godina.

Rogovi orijaškog jelena, Foto: 24sedam/Goran Sivački

Iako na ovim prostorima postoji puno pronađenih kostiju životinja iz raznih perioda istorije, ovaj primerak je jedinstven.

Naime, zbog toga što je veoma retko pronaći ovako dobro očuvane kosti orijaškog jelena, primerak je zaštićen zakonom kao jedinstveni spomenik prirode još u vreme SFRJ, tačnije 1973. godine.

A trenutno je jedini paleontološki predmet zaštićen zakonom na teritoriji Srbije!

Muzej Srema, Foto: 24sedam/Goran Sivački

Originalni primerak se trenutno nalazi u Prirodnjačkom muzeju, u okviru Muzeja Srema, gde pored njega ima još mnogo drugih važnih eksponata.

Pročitajte još:
Izloženi su fosilni ostaci zuba mamuta, a jedan od njih je izvukla posada broda davne 1936. godine i poklonila tadašnjem gradskom muzeju.

– Radi se o runastom mamutu što je tipičan primer mamuta koji je bio na teritoriji Sremske Mitrovice u “ledenom dobu” sa srebrnkastom dlakom. Druga vrsta je “stepski slon”, što je isto vrsta mamuta koji je živeo u nekim toplijim periodima “ledenog doba” – objasnili su nam u muzeju.

Sem toga posetioci mogu videti i ogromne rogove bizona kao i vilicu mladunčeta runastog nosoroga kao i mnoge druge eksponate koji svedoče o raznovrsnosti živog sveta kroz vekove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike