Oglasio se ambasador Srbije povodom razornog zemljotresa u Maroku: "Nadam se da neće biti loših vesti"

09.09.2023

17:36

0

Ambasador je rekao je da je srpska dijaspora u Maroku malobrojna i da je ambasada na raspolaganju 24 sata svima kojima je to potrebno

Oglasio se ambasador Srbije povodom razornog zemljotresa u Maroku: "Nadam se da neće biti loših vesti"
Copyright rabat.mfa.gov.rs/

"Najiskrenije se nadam da u ovom trenutku nema naših građana u Marakešu, te da nećemo imati nikakve loše vesti" , rekao je ambasador Srbije u Maroku, Ivan Bauer posle vesti da je stravični zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihtera, pogodio Maroko.

Bauer je rekao da je čitavo prepodne komunicirao sa ljudima na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i da su njegove kolege kontaktirale srpsku dijasporu u toj zemlji, posle razornog zemljotresa.

Ambasador je rekao je da je srpska dijaspora u Maroku malobrojna i da je ambasada na raspolaganju 24 sata svima kojima je to potrebno.

Kako je naveo, na Tviter nalogu su postavili informacije o broju telefona i mejl adresi na koji može da se javi svako ko se nalazi u Maroku, a potrebna mu je pomoć, ili neko čiji su prijatelji ili rođaci u Maroku.

 

 

"Bukvalno se ljuljao nameštaj"

Govoreći o situaciju u zemlji, kaže da je u glavnom gradu sve prilično stabilno, s obzirom da se Rabat nalazi daleko od epicentra zemljotresa. Međutim, navodi da noćas nije bilo tako prijatno i da se bukvalno ljuljao nameštaj.

" U Rabatu gde je smeštena naša ambasada je relativno mirno. Rabat se nalazi preko 300 kilometara južnije od  Marakeša. Kada je krenuo zemljotres bilo je neprijatno, nameštaj se ljuljao. Zaposleni u ambasadi proveli su sa porodicama nekoliko sati u toku noći napolju, u dvorištu iz bezbednosti, a i kako bi reagovali ukoliko neko pozove od naših ljudi", rekao je Bauer i nastavio:

 

 

"Što se tiče turista mi za sada nemamo informacije da ih ima u delovima pogođenih zemljotresom, ali se niko od njih ili članova porodica nije javio da traži pomoć. Apelujemo na sve koji imaju bilo kakve informacije o eventualnom boravku Srba u regionu pogođenom zemljotresom da se jave u naše predstavništvo od nula do 24 kako bismo pomogli."

Državna televizija izveštava da je broj poginulih u razornom zemljotresu u Maroku, magnitude 6,8 po Rihterovoj skali, dostigao 1.037. Najteže pogođene su teško dostupne planinske oblasti, gde je zabeležena najveća šteta i broj žrtava. Povređeni su prebačeni u bolnice na lečenje.

 

 

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata po lokalnom vremenu. Prema podacima Američkog geološkog zavoda, zemljotres je bio preliminarne jačine 6,8 stepeni Rihterove skale, praćen podrhtavanjem koje je trajalo nekoliko sekundi.

Dubina potresa procenjena je na 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša, prema izveštaju istog zavoda. Seizmička agencija Maroka navodi da je epicentar bio na dubini od 8 kilometara.

Uništeno je veliki broj stambenih objekata, dok je stanovništvo u panici napuštalo svoje domove. Vlasti Maroka mobilisale su timove za hitnu pomoć i spašavanje, kao i pružanje pomoći ljudima ugroženim u ovom razornom događaju.

Bonus video:

instagram

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike